Susanne är till vänster i bilden. Hos sitter vid sitt köksbord. Ser lugn ut. Han långt blont hår, scarf och benvit tröja. Till höger i bilden (i hela bilden finns två bilder monterade) syns tre rullstolar från Kungsbacka sjukhus.
Susanne säger att hon är inte arg på sjukhuset i Kungsbacka men på att rullstolar stjäls. Foto: Maria Loewen/Sveriges Radio.

Rullstolar stjäls på sjukhusen i Halland

"Det är ynkligt att stjäla från sjukhus"
1:46 min

I Varberg har 100 rullstolar "försvunnit" på tio år och i Kungsbacka där det tidigare har funnits sex lånerullstolar i entrén finns nu bara hälften kvar.

Det här gör Kungsbackabon Susanne Hedrén upprörd.

Jag tycker att det är fruktansvärt och ynkligt att stjäla ifrån sjukhus. Det här är ju något som är ett hjälpmedel för medborgarna som kommer. Och tar man sig till sjukhuset så vill man ju kunna ta sig runt på sjukhuset.

Alla tre sjukhusen i Halland har problem med att lånerullstolar spårlöst försvinner. I Varberg har omkring 100 lånerullstolar på sjukhuset försvunnit under de senaste tio åren.

– Det var när vi skulle märka om rullstolar som jag upptäckte att ett 100-tal var borta, säger Tommy Lagergren, ansvarig för rullstolarna på Varbergs sjukhus sedan år 2000.

De senaste 25 som köptes in kostade 115.000 kronor. Och på de senaste 50 som köpts in så skruvas alla lösa delar fast eftersom även lösa delar som fotstöd försvunnit.

Bara detta året har två polisanmälningar gjorts om stöld på sjukhuset i Kungsbacka. Att det inte fanns någon rullstol att få tag på skapade stora problem för Susannes son som har en svår reumatisk sjukdom.

– Det svåra problemet är att han inte kan gå, och de tio metrarna som är mellan bilen, om jag kör fram den, och kassan är tillräckligt svåra. Så jag fick hämta bilen och köra runt sjukhuset för att komma lite närmre dit vi skulle, säger Susanne Hedrén.

Det innebar att Susannes son fick gå en ganska lång sträcka. 

– Det resulterar i att han har fruktansvärd värk och är sängliggande idag, säger Susanne. 

Rullstolarna i Kungsbacka är nya, men för att förhindra stöld ställer sjukhusen i regel ut i äldre rullstolar, dem blir tydligt märkta och dem går inte att fälla ihop. Men Susanne har också andra idéer för att förhindra stöld. 

– Snegla på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, hur man har löst problemet där med vaktmästare som lämnar ut rullstolarna. Antingen om personalen i kassan lånar ut när man betalar sin avgift eller om det är vaktmästaren som gör det, säger Susanne Hedrén. 

En av anledningarna till att rullstolar försvunnit i Varberg kan vara att de lånas ut för transport och sedan inte kommer tillbaka till sjukhuset och att de ställs på ett ställe på sjukhuset och sedan inte ställs tillbaka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".