Sportsvenska för invandrare, Naser Zeqiri, splitbild
Foto: Sveriges Radio och Måns Dohns/pressbild.

Ny bok om sport hjälper nyanlända lära sig svenska

"Boken kommer underlätta för oss"
3:14 min

Sportsvenska för invandrare är boken som ska göra det lättare och roligare för nyanlända att lära sig svenska.

– Denna boken kommer underlätta för oss, så ungdomarna får rätt hjälp i rätt tid. Men det kommer vara ett verktyg för att möjliggöra så de kommer in i arbetslivet och idrottslivet, säger Naser Zeqiri som både är ordförande och ungdomsledare i Andersbergs IF i Halmstad och som är van vid att jobba med ungdomar från andra länder.

Det är Svenska spel som tillsammans med fem specialidrottsförbund tagit fram en bok, som främst riktar sig till nyanlända och asylsökande i Sverige. Med hjälp av boken lär man sig vanliga ord från sportens värld. Ambitionen är att göra det enklare och roligare att lära sig svenska – och idrottsrörelsen har visat sig vara en bra arena för inlärning.

– Det är svårt för ungdomar som nyligen har kommit till Sverige, för det finns vissa oskrivna regler. Så detta kommer underlätta för oss jättemycket, säger Naser Zeqiri.

Boken innehåller bland annat små övningar och begrepp inom olika sporter. Men det finns en tanke om att man ska kunna använda boken på andra sätt. 

– Boken ska vara som ett verktyg så de ska lära sig hur man ska bemöta varandra, respektera varandra och samarbeta, säger Naser Zeqiri.

Även om man inte kan perfekt svenska är idrotten ett bra sätt att komma in i samhället. Man kan få ett kontaktnätverk och lära känna andra svenskar. 

Naser Zeqiri beskriver att jobbet är krävande men roligt. Många ungdomar han arbetar med är glada och tacksamma. Ibland är det svårt att kommunicera när ungdomarna kommer från olika länder och har olika modersmål – men då får han använda sig av kroppsspråket.

– Vi försöker anpassa oss efter individens behov. Vissa behöver mer hjälp, andra är ganska snabba på att fråga. Vi har skapat en vi-känsla, en relation och ett förtroende. Varje gång vi har samling frågar vi hur de mår och hur det går i skolan. Det är ett sätt så de får uppmärksamhet också, säger han och fortsätter: 

– Syftet är att öka deras självförtroende och få dem att känna sig mer välkomna i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".