Resenärer anmäler fulla tåg

2:26 min

De fulla tågen mot Göteborg från Halland på morgonen har vållat panik och svimningar. Nu ställer sig resenärer också frågan om det är ett säkerhetsproblem?

Resenärer har hört av sig och ifrågasatt säkerheten till de som har ansvar för att kontrollera säkerheten på tågen - Transportstyrelsen.

– Varje morgon får jag stå och trängas, många mår dåligt av det här. Allting sammantaget gör att jag upplever att det är en säkerhetsrisk. Det är för många på tågen helt enkelt, säger Per Olof Arnäs som pendlar mellan Åsa och Göteborg. 

Han trycker på att det är så vanligt att det blir för trångt. 

– Tågen är alldeles för underdimensionerade. Det är vad jag kallar medveten fordonsbrist.

Det är några avgångar om dagen som är värre än andra. På morgonen är det främst tågen in mot Göteborg som går från Halmstad och som stannar i Falkenberg, Varberg, Åsa och Kungsbacka. För varje ställe fylls det på med folk och det blir trängre och trängre. Tidningarna har skrivit om människor som svimmat - men Per Olof tänker på om det skulle ske en olycka.

Vid en utrymning skulle folk inte hinna av i tid och vid en häftig inbromsning finns det ingenstans att hålla sig.

Häromdagen blev det också tydligt att det skulle kunna vara en säkerhetsrisk berättar han. 

– Ett tåg som brukar vara långt blev kort, då fick passagerare gå av för att lokföraren behöver en utrymningsväg.

Det får vara trångt på tågen, så ser reglerna ut när man får godkänt att ha tåg, fem personer på en kvadratmeter och en person i varje stol. Men sedan handlar det om att det ska gå att utrymma. Per Olof Arnäs har skickat in en fråga till Transportstyrelsen som är tillsynsmyndighet över tågen om det verkligen är säkert att det ser ut på det här sättet.

Det Transportstyrelsen tittar på är hur rutinerna ser ut för utrymning av tågen och om personalen har utbildning i det och om man gör analyser för att man ska kunna ta sig ut när det är mycket folk på tåget och om en dörr är trasig till exempel.

Transportstyrelsen har än så länge inte öppnat något ärende för att kontrollera de fulla tågen här, men säger att de fått in åsikter om de fulla tågen.  

– Så just nu måste vi göra en bedömning och se om vi ska gå vidare med frågan eller inte. Vi måste väga synpunkterna och se om det är något i det som vi anser om vi ser en risk hos företaget, säger Emma Bengtsson på Transportstyrelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista