Stadsbiblioteket i Halmstad.
1 av 5
Stadsbiblioteket i Halmstad. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Håkan Olsson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Halmstad.
2 av 5
Håkan Olsson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Halmstad. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Martin Gillgren, avdelningschef för kunskap och samhälle och ansvarig för biblioteken i Halmstad.
3 av 5
Martin Gillgren, avdelningschef för kunskap och samhälle och ansvarig för biblioteken i Halmstad. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Skade görelse på stadsbiblioteket i Halmstad.
4 av 5
Skadegörelse på stadsbiblioteket i Halmstad. Foto: Halmstad kommun.
Skadegörelse på stadsbiblioteket i Halmstad.
5 av 5
Skadegörelse på stadsbiblioteket i Halmstad. Foto: Halmstad kommun.

Ordningsvakter sätts in på biblioteket – igen

"Vi har fått tillkalla väktare eller polis ibland"
1:47 min

Stadsbiblioteket i Halmstad har än en gång tvingats ta in ordningsvakter på grund av stök och skadegörelse i lokalerna.

Tanken var, efter förra gången kommunen satte in väktare i lokalerna, att bibliotekspersonalen själva skulle lösa problemet genom att prata med ungdomar som for runt och väsnades, men det har inte fungerat.

Håkan Olsson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Halmstad, säger att det på sistone varit stökigare än vanligt.

– Det är ungdomsgäng, rätt så unga ungdomar som varit här och busat och stökat och varit lite otrevliga, säger han.

De har varit högljudda, lite skadegörelse, bränt saker och ting och har inte lämnat lokalen när man sagt till dem. Så vi har fått tillkalla väktare eller polis ibland.

När P4 Halland berättade om detta senast i början av november så hade det blivit lugnare på biblioteket. Man tog då bort ordningsvakterna och försökte med mobila team med fritidsledare som skulle prata med ungdomarna.

Stöket kom tillbaka och då satte man åter in väktare på biblioteket, men Martin Gillgren säger att det här bara är en tillfällig lösning.

– Vår långsiktiga plan är att fortsätta jobba med våra medarbetare och få dem att känna trygghet i att jobba tillsammans med den avdelning som jobbar med ungkultur, ungdomar och ungdomars fritid för att se hur vi kan hitta en lösning tillsammans, säger han.

– Vi har utbildat i bemötande av stökiga individer, säger Martin Gillgren. Sedan har vi försökt få ett samarbete med fritidsledarna där vi kan prata bemötande mer kopplat till ungdomar och se om man kanske kan gå bredvid en fritidsledare och jobba på det sättet.

Framåt jobbar de med en tvärfunktionell arbetsgrupp i personalen som själva kommer med förslag för att se hur de ska titta framåt på det, säger Martin Gillgren.

Nu kommer vi fortsätta med ordningsvakter ett tag till, fortsätta med den plan vi har internt och fortsätta med fritidsledare och hoppas vi kan få det här att lugna ner sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".