Magnus Lundblad, rullstolar split
Foto: Sveriges Radio.

Ny teknik kan spåra utrustning på sjukhus

"Man vet var utrustningen befinner sig"
3:19 min

Många rullstolar försvinner från sjukhusen i Halland. Men en positioneringsteknik som används i Lund kan hjälpa personalen att spåra utrustningen.

– Man kan inte tro att det är sant – att rullstolar försvinner, säger Magnus Lundblad, som är regionskoordinator på hälsoteknikcentrum, kopplat till Högskolan i Halmstad och utvecklingsstrateg och arbetar bland annat med hälsoinnovation. 

Magnus Lundblad berättar om ett positioneringssystem som används i Lund, så att personalen lätt kan ha koll på var all utrustning befinner sig. Han tror att man skulle kunna använda det systemet även när det gäller rullstolar som försvinner från sjukhus i Halland. 

– Det är en slags inomhuspositionering, man vet var utrustningen befinner sig och var den tar vägen. Så man skulle kunna använda den utrustning och tekniken även i detta fallet. 

Hur fungerar systemet? 

– Man har märkt upp, eller taggat, medicinteknisk utrustning, som småinstrument som man lätt tappar bort. När personalen behöver dem kan de vara svåra att hitta – så då går de till en terminal på väggen och där kan man hitta instrumenten. Man sparar 20 minuter per person varje dag på detta, det är ganska mycket tid. 

Just nu är högskolan i Halmstad i uppstartsfasen på ett projekt där man kommer titta på erfarenheter man gjort med positioneringssystemet i Lund. 

I Lund använder man positioneringssystemet på både personal och patienter. Syftet är att hitta flaskhalsar i verksamheten och se vad som tar tid. Patienten kan få ett armband, och när denne transporteras mellan exempelvis akuten och röntgen kan man ha koll på exakt var patienten är. 

Magnus Lundblad ser att det kan uppstå vissa integritetsproblem om man taggar personal och patienter, och därför är satsningen i Lund än så länge frivillig. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".