Fidel Castro och Lasse Diding. Foto: AP/TT och Dan Hansson/TT.
Fidel Castro avled igår kväll lokal tid. Varbergsprofilen Lasse Diding kommer minnas honom. Foto: AP/TT och Dan Hansson/TT.

Lasse Diding: "Fidel Castro är en ledare att minnas"

"Han var en symbol"
3:20 min

Kubas legendariske exledare Fidel Castro är död. Varbergsprofilen Lasse Diding minns honom framför allt som en revolutionshjälte.

– Han var ju en symbol för någonting, kanske en smula revolutionsromantiskt. Kuba var väldigt betydelsefullt för oss på 1960-talet, och han var den stora ledaren, säger Lasse Diding.

Han beskriver Fidel Castros ledarskap och livshistoria som nästan osannolik. Castro störtade Kubas dåvarande president och diktator Fulgencio Batista i revolutionen 1959, och var sedan Kubas ledare och ledare för kommunistpartiet fram till en bit in på 2000-talet.

– Han var nog en revolutionshjälte för de flesta, för det är ingen som försvarar den gamla regimen. Men sen centraliserade han makten på ett onödigt sätt, säger Lasse Diding.

Men åsikterna om Fidel Castros gärning går isär bland experterna. Förre biståndsministern Pierre Schori (S) menar att man kommer att komma ihåg honom som en David som stred mot Goliat i form av USA.

– I historiens ljus kommer man komma ihåg honom som en latinamerikansk David som stred mot Goliat, världens mäktigaste militärmakt som invaderade honom och försökte mörda honom flera gånger, säger Pierre Schori till Ekot.

Liberalen Erik Jennische, chef för latinamerikaprogrammet på Civil Rights Defender, fokuserar istället på hur människor på Kuba fått sina rättigheter kringskurna av Fidel Castro genom åren.

– Han bestämde sig väldigt snabbt för att omöjliggöra för folk att delta i politiken, genom politiska partier eller genom valen som han hade utlovat under inbördeskriget. Han omöjliggjorde snabbt för människor att organisera sig i olika saker, fackföreningar och snabbt drog han in de fristående tidningarna, säger Erik Jennische till Ekot.

Lasse Diding, varbergsprofil, kommunist, entreprenör och bland annat ägare av kubainspirerade hotell Havanna i Varberg tror att Fidel Castro är en av få världsledare som man kommer minnas om hundra år.

– De flesta försvinner. Men som en ikon som David mot Goliat så kommer han leva kvar som en bild av tredje världens folks kamp mot USA.

Hur mycket av ditt liv genomsyras av människor som Fidel Castro?

– I mitt liv var Marx och Mao större och mer betydelsefulla än Castro. Men jag hamnade på Kuba för tjugo år sedan och fick massa vänner där. Och då växte Castros betydelse för mig.

För bara några dagar sedan träffade Diding Aleida Guevara, dotter till guerillaledaren Che Guevara som också var med om revolutionen 1959 och som fick flera viktiga poster efter maktövertagandet. Och då fick han lära sig något nytt om Castro.

– Jag frågade henne om det var sant att han absolut inte kunde dansa. Då blev hon tyst först, sedan sa hon att det stämde, han var helt tondöv. Annars var han så duktig på precis allting, men dansa kunde han inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".