Emil och Nils förbereder planen inför goalball på inspirationsdag för idrott för människor med synskada. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Emil och Nils förbereder planen inför goalball på inspirationsdag för idrott för människor med synskada. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Parasporten lyfts fram av högskolan

"Få synskadade i Halland idrottar"
1:42 min

Fler personer med funktionsnedsättningar ska idrotta. Det vill högskolan i Halmstad se till som under lördagen hade en inspirationsdag för just detta.

Idrott ska gälla alla. Så tycker både högskolan i Halmstad och Hallands parasportförbund som arrangerade inspirationsdagen. 

 – Som det är idag är det få synskadade i Halland som idrottar. Det är viktigt att röra på sig, säger Peter Malmberg, konsult vid Hallands parasportförbund. 

– Därför har vi idag fyra olika idrotter som man kan testa på, förhoppningen är att man ska testa och fastna för det,

På inspirationsdagen fanns också Nils Fosse och Nikolina Pernheim som skulle lära ut goalball respektive judo. 

– Det är jätteviktigt. I skolan testar man på olika idrotter men har man en synskada då funkar det inte alltid alla gånger, därför är det viktigt att nu få möjlighet att testa nya idrotter. Det finns de som tänker att det inte finns några idrotter för den som är funktionshindrad på något sätt och därför är det viktigt att vi lyfter fram detta nu, säger Nikolina Pernheim som lär ut judo.

För att få fler att röra på sig måste det finnas ett bättre sätt att nå ut till funktionsnedsatta, det tycker Nils Fosse. 

– Det är svårt att få kontakt med alla som kan tänka sig vara intresserade, det finns inget fungerande nätverk som gör att man kan nå ut till fler som har någon form av funktionsnedsättning, säger Nils Fosse som lär ut goalball och vill få fler att intressera sig för den sporten. Han tycker att inspirationsdagen på högskolan är ett sätt att nå ut. 

Sporterna man kunde testa på var goalball, elektronskytte, fäktning och judo. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".