Utryckningsfordon vid Falkenbergs strandbad efter en skorstensbrand. Foto: Sebastian Bergman och Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
En brand i en eldstad ledde till att Strandbaden fick utrymmas. Foto: Sebastian Bergman och Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Strandbaden utrymt efter brand

"De har lagt in för mycket ved i en kamin"
1:05 min

En brand bröt ut på anrika hotellet Falkenberg Strandbad på lördagskvällen.

Det rörde sig om så kallad soteld i en skorsten. Branden bröt ut vid halvtiotiden i hotellanläggningen i Skrea strand. Den öppna spisen vid entrén hade fyllts med för mycket ved.

– Det utvecklades först en brand inne i kaminen som släcktes av personalen med en handbrandsläckare. Men det var fortfarande stor värmespridning uppåt i skorstenen. Det var en soteld som släcktes av räddningstjänsten och därefter har vi kollat efter spridning från murstocken till trossbotten, säger Johan Wallin på räddningstjänsten till P4 Halland. 

Hotellet utrymdes och besökare evakuerades till Klitterbadet som ligger intill. Många av dem var julbordsgäster. De som bodde på Strandbaden erbjöds att få flytta till ett närliggande hotell över natten. Ingen har skadats. Till en början fanns ingen misstanke om brott, men under natten upprättade polisen en polisanmälan.

– Vi utreder det som allmänfarlig vårdslöshet. Det betyder alltså att vi misstänker att någon inte riktigt eldat som man ska i den här vedkaminen, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson.

Räddningstjänsten lämnade platsen tidigt på morgonen. Och nu på morgonen saneras lobbyn på röklukt och brandsläckarpulver.

– Jag är stolt över min personal och hur gästerna också skötte sig exemplariskt, skriver Anders Nilsson, vd på Falkenbergs strandbad på deras facebooksida.

Hotellet ligger vid Skrea strand i södra Falkenberg. Den äldsta byggnaden i anläggningen är från 1937.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".