Laholm minns Kirke Ralph med bok

1:23 min

Tre år har gått sedan Laholmskonstnären Kirke Ralph dog. I dag släpps boken om honom.

Om du bor i Laholm så har du nog sett flera målningar som gömmer sig i staden sedan en lång tid tillbaka. Till exempel ett målat paraply intill frisören, väggmålningar i ett café och en oljemålad gubbe högt upp på tullhuset.

Alla dessa och många fler har den numera bortgångne konstnären Kirke gjort.

Det är en konstnär som betytt mycket för Laholm, en kommun han nästan varit som en ambassadör för, så känner författarna Catharina och Daniel Sanjay.

– Absolut, för konsten och för Laholm. Han tog många till sig. Han hade en värme och en öppenhet, säger Catharina Sanjay.

Kirke Ralph var född i Sunderland, England, men flyttade till Laholm där han bodde tills han gick bort år 2013. Han var en nära vän till författarna. 

– Det är en teknik som heter tromploy, franska för "lura ögat". Handlar mycket om skuggsättning. Det blir nästan en svävande känsla när man ser på målningarna, många har lurats när de ser målningarna och vill röra vid dem, säger Daniel Sanjay.

En del av pengarna går till en minnesfond som i sin tur ska användas till att finansiera andra konstprojekt. 

– De pengarna som går till minnesfonden kommer användas som ett stipendium som vi kan dela ut till konstnärer i alla åldrar. För att få hans namn att leva vidare, säger Daniel Sanjay. 

– Vi vill befästa hans betydelse. Han har varit viktig för Laholm, säger Catharina Sanjay.