Åsa Jansson i Halmstad letade länge efter en barnbok där julens budskap tydligt framgår. Till slut började hon själv skriva. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
Åsa Jansson i Halmstad letade länge efter en barnbok där julens budskap tydligt framgår. Det fick henne att börja skriva en egen bok. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

Åsa skrev barnboken hon själv har saknat

"Jag vill förmedla barnets förundran inför julen"
2:00 min

Åsa Jansson hade länge saknat en bra högläsningsbok om julen. Till slut tog hon saken i egna händer. Resultatet blev Juldagboken, om en nioårig flickas vardag i adventstid.

Åsa Jansson är lärare på Fyllingeskolan i Halmstad och läser ofta högt för sina elever. I december brukar hon välja en högläsningsbok som har ett tydligt jultema, men utbudet är ganska skralt.

– Det har varit svårt att hitta en bok som både är julig och som presenterar julens budskap. Jag började fundera på om det skulle gå att skriva den boken själv, berättar Åsa.

Sommaren 2013 började hon skriva. Åsa hade inga som helst problem att hitta den rätta julkänslan mitt i sommarvärmen.

– Jag tycker väldigt mycket om julen, så det var lätt. Jag började med att skriva ner alla de minnen från julen som har betytt mest. 

Jag kommer till exempel ihåg hur jag som liten flicka låg under julgranen och speglade mig i julgranskulorna. Allting var magiskt. Det fanns en otrolig förundran över julen.

Och det är just denna förundran som hon vill förmedla genom boken.

I Juldagboken får läsaren möta Tindra och Simon som dagarna före jul flyttar in i ett nytt hus på landet. I en garderob upptäcker nioåriga Tindra en dagbok. Det visar sig att den skrevs av en flicka som tidigare bodde i huset när hon också var nio år.

– Det är två parallella berättelser.  Man får följa hur Tindra och Pia möter julen på olika sätt. Tindras pappa är arbetslös och familjens vardag präglas av mycket oro. Tindra hoppas så att det ska finnas ett ljus i mörkret, säger Åsa som beskriver handlingen som väldigt julinspirerad.

Jultomten finns med på ett hörn men har ingen bärande roll.

– Jag tycker det är att förminska julen att bara låta den handla om tomtar och julklappar. Det är klart att det finns en viss tjusning med julklappar, men det här kommersiella betyder allt mindre samtidigt som jag uppskattar själva kärnan allt mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".