Lennart Forsberg socialchef på Stadsmissionen i Göteborg
Lennart Forsberg menar att det inte finns något skyddsnät som fångar upp de som faller mellan stolarna. Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio

De ser fler hemlösa: "Det var bättre förr"

Stadsmissionen: Allt från unga till pensionärer
2:58 min

Lennart Forsberg, socialchef Stadsmissionen Göteborg, ser en markant ökning av människor som faller mellan stolarna och inte får den hjälp de behöver.

I snart sex år har Kajsas mamma varit hemlös. Den senaste tiden har hon sovit i en bil i Halmstad. Dottern har försökt hjälpa, men förgäves.

Läs mer: Hennes mamma är hemlös – sover i en bil 

Man väntar på samtalet där någon säger att mamma har frusit ihjäl i bilen.

Lennart Forsberg, som jobbar som socialchef på Stadsmissionen i Göteborg känner igen bilden av att folk faller mellan stolarna.

– Jag tror att det kanske är den mest vanliga bild vi har just nu, skulle jag nog vilja säga. De senaste 1-2 åren så är det det som vi ser mest av, människor som rasar igenom av en mängd olika anledningar, säger Lennart Forsberg.

Det finns många olika anledningar som kan ligga bakom att folk faller mellan stolarna, menar Lennart Forsberg.

Det kan vara allt från psykiskt ohälsa till någon form av social problematik. Men just grunden är att man inte blir fångad av något skyddsnät.

Har det ökat?

– Ja, absolut. Jag tänker att det till och med är en markant ökning. Jag tror att det här är det område som vi håller på att titta mest på och jobba mest med just nu. Därför vi ser det över hela linjen, för i den här gruppen kan du ju även räkna in pensionärer som av olika anledningar också faller igenom, säger Lennart Forsberg och fortsätter:

– Spännvidden är jättestor, både vad gäller ålder och problematik.

Vad beror det på? Hade vi ett annat skyddsnät tidigare?

– Den här frågan är egentligen svår, men jag tror att jag kanske ska svara ja på den ändå. För om du ser tillbaka ett antal år, så tror jag på något vis att det fanns ett samhällsskydd som fångade upp mycket mer än i dag. Och det finns det säkert flera anledningar till varför det är så. Men jag tror att det absolut var bättre förr helt enkelt.

Vad ska man göra nu? 

– Det måste finnas mötesplatser där människor kan bli sedda och få hjälp. Sen måste det finnas en mängd olika individuella lösningar. En lösning passar inte för alla. 

En annan lösning kan vara att man söker upp de som faller mellan stolarna.

– Jag tror det är jätteviktigt. Det behövs absolut människor som kan agera uppsökande, säger Lennart Forsberg. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".