Lotta Magnusson fick i maj sitt andra barn med hjälp av en klinik i Danmark. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
Lotta Magnusson fick i maj sitt andra barn med hjälp av en donator och en klinik i Danmark. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

Singel och mamma två gånger via dansk klinik

"Vissa stunder är det kaos"
2:11 min

Charlotta Magnussons längtan efter barn var så stark att hon bestämde sig för att bli mamma genom insemination - två gånger.

I våras träffade P4 Halland Charlotta "Lotta" Magnusson som är ensamstående mamma till en 3-årig flicka. Ruth, som hon heter, kom till genom assisterad befruktning vid en fertilitetsklinik i Danmark. I maj blev Charlotta mamma igen, med samma metod och via samma donator.

Denna gång blev det en pojke som har fått namnet Otis. Eftersom Charlotta har använt sig av samma donator är Otis och Ruth helsyskon.

– Från början var det inte så viktigt för mig att de skulle vara helsyskon. Det är ju jag som är den gemensamma länken mellan dem. Donatorn kommer inte att vara en del av deras liv. Men när jag fick möjligheten att använda mig av samma donator så tog jag chansen, säger hon.

Charlotta Magnusson medger att beslutet att försöka få ett syskon till Ruth inte var helt enkelt.

– Jag visste ju att när jag väljer att som ensam skaffa barn nummer två så kommer livet att bli mer komplicerat på många sätt.  Det är svårare att göra saker när man är ensam med två barn. Och det är krångligare att få barnvakt till två.

Men hennes längtan efter ytterligare ett barn var starkare än oron över praktiska problem. Än så länge har det mesta gått bra även om det stundtals är kaos.

– Det är så här mitt liv ser ut just nu och jag har själv valt det, säger Charlotta Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".