kor och Ingela Bertilsson, mjölkbonde
Ingela Bertilsson har 120 mjölkkor på en gård utanför Falkenberg. Foto: Anton Berglund/Sveriges Radio.

Mjölkpriset upp – stor skillnad för bönder

"Vi ska bara hålla oss precis ovanför ytan, vi bönder"
1:01 min

För fjärde gången i höst höjer Arla priset på mjölk. Och för vissa mjölkbönder gör prisökningen på mjölk väldigt stor skillnad.

Från den 1 december får bönderna 18 öre mer per kilo mjölk – totalt har mjölkpriset gått upp med 69 öre kilot under hösten. En av de som får mer pengar för mjölken är Ingela Bertilsson, som har 120 mjölkkor på en gård utanför Falkenberg.

– Det blir framför allt mycket roligare att hålla på. Vi producerar 4000 liter per dag och är ökningen 20 öre blir det 800 kronor om dagen, och upp emot 200 000 kronor varje år, säger Ingela Bertilsson. 

Skulle du säga att det går åt rätt håll?

– Ja, men man är alltid beredd på en nedgång. Det gäller att spara, det går inte att handla upp pengarna som kommer in. 

Hur blir det nu när mjölkpriset går upp?

– Nu är valutan svag och du går gödningen upp och dieseln blir dyrare. Det har alltid varit så, att vi ska bara hålla oss precis flytande, ovanför ytan, vi bönder. 

Arla förklarar prisökningen med att marknaden har börjat att stabilisera sig sedan EU slopat mjölkkvoterna som reglerade hur mycket varje land fick producera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".