Ida Wahman, grundare till KiX och Erik Johansson tillsammans med några av KiX-deltagarna, splitbild
1 av 3
Ida Wahman, grundare till Kix och Erik Johansson tillsammans med några av Kix-deltagarna. Foto: Anna Carlsson/Sveriges Radio och Sanna Karlsson/Privat.
KiX står för kreativitet, inspiration och extra mycket kärlek.
2 av 3
Kix står för kreativitet, inspiration och xtra mycket kärlek. Foto: Atelje Lena.
Med KiX hittar man på flera olika sorters aktiviteter och ibland står dans på schemat!
3 av 3
Med Kix hittar man på flera olika sorters aktiviteter och ibland står dans på schemat! Foto: Sanna Karlsson/Privat.

"De delar med sig av så mycket glädje"

Kix-Ida: För alla – inte bara med funktionsnedsättningar
3:28 min

Projektet Kix står för Kreativitet, inspiration & xtra mycket kärlek. De vill göra unga människor självständiga och låta dem påverka sin egen fritid.

– Kix är som det heter, kreativt, inspirerande och väldigt mycket kärlek. I dag är det ett projekt som vi leder, men det började som bara aktiviteter, som vi sedan satte ett namn på, berättar Ida Wahman, som är grundare av Kix.

Kix är ett projekt för alla mellan 12 och 25 år och som samarbetar med högskolan i Halmstad och kommunen.

Det är ungdomarna som bestämmer utbudet av aktiviteter och är med och designar och tar fram nya idéer och event och arrangerar discon och allt möjligt. 

– Väldigt mycket träffa nytt folk. Jag hjälper mest till med att få i ordning planering och marknadsföra det som deltagarna vill göra, säger Erik Johansson, som från början var en deltagare, men som numera är med och jobbar i verksamheten. 

Idén till Kix föddes när Ida jobbade i London. 

– Jag bodde i London och där arbetade jag mycket med verksamhet för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Där var inställningen och utbudet av aktiviteter helt annorlunda än här i Sverige. Men jag kände att detta ska alla få ta del av, så jag startade Kix här, säger Ida Wahman.

Tanken är att projektet inte bara ska riktas till personer med funktionsnedsättningar, utan att alla ska inkluderas och vara med på aktiviteterna.

Kix har kommit att betyda väldigt mycket för många, både för ledare och deltagare.

– Det är så skoj att vara med och bidra till något som faktiskt betyder något för andra, och inte bara för en själv, säger Erik Johansson.

Man blir väldigt rörd av hur glada de är och varje gång man träffar dem. De delar med sig av så mycket glädje. 

När du lämnar och går hem, hur känns det då?

– Det är tråkigt, men också kul, för jag vet att jag får komma dit nästa vecka igen, säger Erik Johansson.

Men Kix är inte bara en verksamhet där ungdomar kan umgås, Kix fyller även en funktion i samhället, menar Ida Wahman.

– Vi jobbar med att göra unga människor självständiga och vara med och påverka sin egen fritid. Det bidrar till så mycket annat, självkänslan stärks och det är bara win-win hela tiden. 

Når ni alla ni vill nå?

– Kix är öppet för alla, och vi vill nå alla. Men det är lätt att man marknadsför det som något för personer med funktionsnedsättningar. Så vill jag inte ha det, utan jag vill att det ska vara för alla. Så hoppas vi att alla som känner att detta är något för dem kommer hit! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".