Carin Söderberg, vice ordförande för Kommunal i Halmstad
Carin Söderberg, vice ordförande för Kommunal i Halmstad. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Facket strider för sköterskor i Halmstad

"Inte titeln som ska avgöra utan arbetsuppgifterna"
1:15 min

Halmstads kommun bryter mot kollektivavtalet, enligt fackförbundet Kommunal, som nu har lämnat in en begäran om lokal tvist.

Bakgrunden är de 330 undersköterskor som inte fick ta del av den särskilda lönesatsning som fanns med i kollektivavtalet som tecknades i april.

– I dag kommer vi skicka in en begäran om tvisteförhandling för vi tycker att arbetsgivaren, Halmstads kommun, har brutit mot kollektivavtalet. Det blir en tvisteförhandling med brott mot kollektivavtal, säger Carin Söderberg, vice ordförande för Kommunal i Halmstad.

Vi tycker alltså inte att de har tolkat avtalet på rätt vis.

Kommunen tolkade avtalet som att satsningen enbart gällde de undersköterskor som hade den formella titeln undersköterska och därför lämnades bland andra personliga assistenter och boendestödjare med samma utbildning utanför.

Beskedet rörde upp starka känslor och vice ordförande för kommunal i Halmstad Carin Söderberg berättar vad som kommer att hända nu.

– Det är inte titeln som ska avgöra utan arbetsuppgifterna, säger Carin Söderberg, vice ordförande för Kommunal i Halmstad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".