Medellivslängd

Hallänningar lever längst i Sverige

Örjan Hemström, demograf på SCB, om siffrorna
6:05 min

Det finns stora skillnader i hur länge vi lever i olika delar av landet, framför allt mellan norr och söder. I Hallands och Kronobergs län lever man allra längst.

Varför lever vi olika länge i olika delar av landet?

– Väldigt mycket kokar ner till skillnader i utbildningsnivå och det finns, eller har åtminstone funnits, ganska stora skillnader i utbildningsnivå mellan olika regioner, säger Bo Burström, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet i Solna.

Uppdelat på Sveriges 21 län har Hallands och Kronobergs län landets högsta medellivslängd. Medan Norrbotten, Västernorrland, Gävleborg och Gotland ligger i botten, med lägst medellivslängd.

Förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar bidrar till skillnaderna mellan länen, enligt Örjan Hemström.

– Oftast brukar hjärt- och kärlsjukdomar kopplas till kost och levnadsvanor. Hur man rör sig, vad man äter – och rökning. Men det kan också ha betydelse vilken vård som finns i länen. Avstånd till akutsjukvård kan ha betydelse, vi vet ju att det i Norrland är längre avstånd till sjukhusen, säger Örjan Hemström.

Medellivslängd för kvinnor och män, länen 2011–2015

Här lever man längst i Sverige

De fem län med högsta medellivslängd bland kvinnor 2011-2015:

Halland (84,7)
Kronoberg (84,66)
Stockholm (84,27)
Uppsala (84,18)
Jönköping 84,18)

De fem län med högsta medellivslängd bland män 2011-2015:

Kronoberg (81,09)
Uppsala (81,00)
Halland (80,93)
Stockholm (80,60)
Jönköping (80,48)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".