Politiker sammanträder.
1 av 2
Femklöverns budgetförslag antogs med 22 ja-röster, 12 nej och sju nedlagda. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.
Elisabet Babic.
2 av 2
Femklöverns budgetförslag antogs med 22 ja-röster, 12 nej och sju nedlagda. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.

Femklöverns budget klubbad i Laholm

"På sikt har kommunen växtvärk"
2:47 min

Nästa år görs stora investeringar i Laholm men under de kommande åren måste kommunen spara.

Efter de schismer, uteslutningar och håra tongångar som hörts i Laholmspolitiken under ett halvår var det med viss spänning som budget för nästa år och ekonomisk plan för 2018 och 2019 behandlades av kommunfullmäktige i går kväll.

De två uteslutna moderaterna Mikael Kallin och Karl-Fredrik Klinker ville att socialnämnden och kultur- och utvecklingsnämnden skulle få fem miljoner vardera mer än vad den borgerliga femklövern avsatt.

Socialdemokraterna ville också se mer pengar till socialnämnden.

– I nämnden var vi eniga om att vi skulle äska utöver ram cirka åtta miljoner kronor. Vi fick hälften, cirka 4,8. Socialdemokraterna yrkar att socialnämndens driftsbudgetram tillförs ytterligare fem miljoner kronor, sade Kristina Jönsson (S) under sammanträdet.

Kommunens budget ser hyfsat bra ut men det beror mycket på de 24 miljoner kronor man fått i statsbidrag. På sikt har kommunen växtvärk: Det blir fler invånare med ökade behov att möta, men skattekraften växer inte lika mycket som kostnaderna.

Nästa år görs stora investeringar. Mest på det nya reningsverket i Ängstorp. 2018 och 2019 måste besparingar på sammanlagt 24 miljoner kronor göras.

– Jag ser att samordning är en viktig del. Att se att vi gör rätt saker på rätt plats och att vi inte dubbelarbetar. Jag ser också att arbetet med sjukskrivningstalet är jätteviktigt. Så fort vi får ner sjukskrivningstalet har vi en minskad kostnad, sade kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M).

När det var dags att rösta lade Mikael Kallin och Karl-Fredrik Klinker ner sina röster. SPI lade sina två röster på femklöverns förslag.

Det är framtida reserver vi tycker är för små. Trots detta kan vi inte se annat än att KS liggande förslag är det bästa.

I de två voteringar som begärdes blev den 22 ja-röster för det borgerliga budgetförslaget mot tolv nej och sju nedlagda röster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".