reaktorn ringhals 2
Foto: Annika ֖rnborg

Ringhals 2 igång igen efter ett års rapportstrul

"Vi missbedömde komplexiteten"
0:35 min

Efter två års stillestånd på grund av reparation och analys så levererar reaktorn Ringhals 2 åter el till det svenska kraftnätet.

Reaktorn har varit nere sedan augusti 2014 då det upptäcktes ett läckage i bottenplåten i reaktorn. Skadan har analyserats och reparerats sedan dess, och nu är den alltså igång igen.

Själva reparationsarbetet tog ungefär ett år. Resten av tiden har ägnats åt att rapportera till Strålsäkerhetsmyndigheten om skadan och hur den har reparerats. Myndigheten gav nämligen Ringhals bakläxa på deras rapport.

– Vi missbedömde komplexiteten i myndighetens frågeställning. Men vi backade tillbaka och gjorde om vår redovisning och har haft en konstruktiv dialog med Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Anna Collin, ställföreträdande presschef på Ringhals.

Strålsäkerhetsmyndigheten har haft frågor kring utredningen och hur reparationerna har gått till. I oktober blev de dock nöjda med Ringhals rapport.

– Nu har de kommit till samma slutsats som oss om att det är tryggt att starta, säger Anna Collin.

– Det man ville veta var hur vi hade gått tillväga, hur vi hade testat vår metod och kommit fram till att det var den vi skulle använda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".