Blåljuspersonal ställer ut en tillfällig skylt på en väg. På skylten står det "olycka". Foto. Johan Nilsson/TT.
Foto: Johan Nilsson / TT

Brandmän ska bara hjälpa till vid hjärtstopp

Politikerna vill skrota IVPA som innebär att länets brandmän larmas före ambulans till sjukdoms- och olycksfall ifall de förväntas komma snabbare fram.

Region Hallands driftsnämnd för ambulans, diagnostik och hälsa har utvärderat projektet och kommit fram till att den medicinska nyttan bara är för patienter med hjärtstopp, och föreslår därför att vårdavtalet mellan regionen och Räddningstjänsten sägs upp.

Avtalet har inneburit att brandbilarna har utrustning och brandmännen är utbildade för att ta hand om akut sjuka, och larmen ska gå till räddningstjänsten först om de förväntas hinna före ambulansen till till exempel en trafikolycka och till sjukdomsfall där personer till exempel har andningsproblem.

IVPA, som står för "I väntan på ambulans", infördes i länet med start 2007 i Laholm, Hylte och Varberg och har varit i full gång i hela länet i fyra år.

Och det har funnits kritik mot avtalet, men den har handlat om att Räddningstjänsten inte får tillräckligt många larm, och att det skulle bero på en tvist om vem som ska betala.

Det är en ekonomisk fråga

Men nu vill Regionen istället satsa på en annan modell, och bara låta räddningstjänsten rycka ut ifall personer har hjärtstillestånd.

Beslut ska tas i regionstyrelsen framöver.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".