Rättegång i Halmstads tingsrätt. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio
Rättegång i Halmstads tingsrätt. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio

Åtta års fängelse för våldtäkt mot styvdotter

Juristen Agneta Carlquist: Ett allvarligt brott
2:10 min

En man i 50-årsåldern döms till åtta års fängelse i Halmstads tingsrätt för grov våldtäkt mot sin styvdotter från att hon var tio år gammal.

– Det är ett allvarligt brott och därför är fängelsestraffet så långt, säger  juristen Agneta Carlquist som företräder flickan i den rättsliga processen.

Flickan berättar att hon utsattes för nästan dagliga övergrepp från det att hon var tio år – fram till att hon var tolv år gammal.

Övergreppen har skett systematiskt under flera år – och mannen ska även ha utsatt flickan för övergrepp när hon har varit rejält smärtpåverkad, bland annat när hon hade urinvägsinfektion.

– Det är alltid gripande att arbeta med den här typen av mål. Det kryper under skinnet på en när man förstår vad som hänt, fortsätter Agneta Carlquist.

Mannen döms till fängelse i åtta år - han ska också betala ett skadestånd till flickan på 350.000 kronor.

Övergreppen skedde i Halmstad och pågick under två år. Någon teknisk bevisning som binder mannen till våldtäkterna finns inte. Däremot anser tingsrätten att offrets berättelse varit konsekvent.

– Domen är mycket väl genomarbetad och nyanserad, säger juristen Agneta Carlquist som företräder flickan i den rättsliga processen.

Brotten bedöms som särskilt grova på grund av offrets låga ålder och eftersom de skett systematiskt under lång tid. Flickan var i beroendeställning till mannen.

På torsdagsförmiddagen föll domen mot mannen som åtalats för ett stort antal grova våldtäkter mot en flicka som tio år gammal när övergreppen startade.

Mannen har suttit i häkte sedan augusti och har hela tiden nekat till anklagelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".