Till höger i bilden syns baksidan av en buss och till höger står en bil parkerad. I bakgrunden syns en del av skolan. Dagen börjar gry så himlen på bilden är ljus medan bilen, bussen och vägen som upptar halva bilden är mörk. Det lyser kraftigt från belysningen inne i skolan även från bussens röda lampor.
1 av 2
Den lilla fickan där en bil står parkerad är ämnad för bilar att svänga in i vid bussmöte, men används ibland som kortidsparkering. Foto: Maria Loewen/Sveriges Radio.
Marie Sundwall står iklädd röd jacka bredvid Lars Björkman som har arbetskläder på sig i nyongult och orange. De står en på en gräsplätt framför skolan och ser sammanbitna ut.
2 av 2
Föräldern Marie Sundwall och trafikplanerare Lars Björkman träffas utanför Frillesåsskolan. Foto: Maria Loewen/Sveriges Radio

Förälder: Parkeringskaos utanför Frillesåsskolan

"Någon gång sker det"
1:54 min

Det är parkeringsförbud utanför Frillesåsskolan – trots det parkerar föräldrar hej vilt där, berättar föräldern Marie Sundwall.

– Jag har sett bilar som ställt sig på övergångsstället och släppt av barn, jag har sett bilar som står parkerade framför övergångsstället, de har stannat på stora Frillesåsvägen och släppt av barn.

Det är fullständigt kaos

Marie Sundwall passerar skolan, som är en F-9 skola, ofta och säger att hon har sett många farliga trafiksituationer.

När P4 Halland träffar henne utanför skolan på morgonen ser hon hur bilar parkerar i en mötesficka. Längre ner på gatan står bilar parkerade längs en sträcka som bara är till för av- och påstigning.

– Problemet är ett beteende hos föräldrar - att man inte följer de regler som finns för trafiken, säger Lars Björkman som arbetar som trafikplanerare på Kungsbacka kommun.

Parkeringarna som finns används inte till fullo av föräldrarna. Den pakrering som ligger närmast Frillesås skolväg används av både lärare och av boende i närheten som långtidparkering vilket också försvårar för föräldrar att parkera där. 

Men det finns en tanke om att begränsa parkeringstiden där till maximalt 15 minuter, i alla fall under morgontimmarna. Något som politikerna väntas fatta beslut om i januari.

Fram till dess fortsätter Marie Sundwall att vara orolig för att det värsta ska hända.

– Någon gång sker det. Att ett barn ska bli påkört och inte överleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".