Gellert Tamas Johan Wirfält, TT-bild
Foto: TT

Kulturchefen: Hot och hat ska inte tysta människor

"Det finns ingen konkret hotbild mot Gellert Tamas"
2:44 min

Författaren Gellert Tamas samtal om nya boken ställdes in av bokhandeln. Men nu tar Kulturhuset i Stockholm över arrangemanget.

Författaren Gellert Tamas är aktuell med en ny bok, Det svenska hatet. Meningen var att författaren skulle hålla ett samtal om boken på en bokhandel i Stockholm, men bokhandeln ställde in samtalet, eftersom man menar att det finns en hotbild. 

Nu kommer samtalet istället arrangeras av Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

– Vi tycker det är viktigt att alla samtal med författare eller konstnärer kan hållas. I grund och botten är det en demokratifråga. Hot och hat ska inte få tysta människor att få berätta sina berättelser, säger Johan Wirfält, som är kulturchef på Kulturhuset i Stockholm, men som kommer från Halmstad.

Johan Wirfält tycker det är märkligt att en av Sveriges största bokhandlar väljer att ställa in samtalet. 

– I detta fallet är det extra märkligt eftersom det inte finns en konkret hotbild mot Gellert Tamas. Och när bokhandeln väljer att ställa in detta går man de som hatar och hotar till mötes. 

Vad är vasst och farligt som kan provocera? 

– Det som är farligt är väl att boken vänder sig mot en högerradikal rörelse och en islamistisk rörelse, som är väldigt aktiva på nätet men som också har visat att de är beredda att ta till våld mot meningsmotståndare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".