En gris som tittar ut genom en boxdörr. Foto: Gorm Kallestad/TT.
Roland Gottfridsson (C) har fått skarp kritik för hur han sköter sina djur. Foto: Gorm Kallestad/TT.

Politiker i Laholm i blåsväder efter vanvård

Laholms kommunfullmäktigeordförande Roland Gottfridsson (C) har till söndag på sig att besluta om sin politiska framtid i kommunen.

Detta efter att han fått allvarlig kritik från Länsstyrelsen om hur han sköter grisarna på sin gård, och hotas med vite på grund av vanvård. Det här rapporterar SVT Halland.

När djurskyddsinspektörerna besökte Gottfridssons gård i höstas hittade de bland annat törstiga digivande suggor och magra och sjuka grisar som levde i smutsiga stallar, något som Hallandsposten var först att berätta om. Och det är inte första gången. Länsstyrelsen har haft ögonen på Gottfridsson i två år, och försökt få honom att bättra sig. Nu är det så illa att om han inte skärper sig kan han bli av med djuren.

– Det är inte så här vi ska föda upp svenska djur. Vi har gjort upprepade kontroller på gården och beslutat om föreläggande tidigare men det har inte gett resultat. Gården uppfyller inte kraven på animalieproduktion så som djurskyddslagen föreskriver, sa Madeleine Beckman, enhetschef på Länsstyrelsen till Hallandsposten.

Själv har Gottfridsson sagt till flera halländska medier att han inte håller med om Länsstyrelsens bedömning.

– Vi har haft ont om vatten under hösten och fått in grus i vattenledningen. Men djuren är inte törstiga, kommenterade han kritiken om törstiga suggor till SVT Halland.

Men rent politiskt kan djurskyddsbristerna alltså få konsekvenser för Laholms kommunfullmäktigeordförande. Han ledde inte det viktiga budgetmötet i tisdagskväll, han var inte ens med i mötessalen. Och nu har han alltså på sig till söndag att bestämma sig för hur han ska göra med sin politiska framtid i Laholm.

Enligt uppgifter i Hallandsposten ska centerpartiet i Laholm ha ett samtal med Gottfridsson idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".