Millan ser nöjd. Hon står iklädd röd tomteluva och så har hon en röd schal över axlarna. I händerna håller hon de flygblad hon och de andra delar ut. Millan står intill varuhusväggen och till höger om henne står en vespa och än lite till till höger finns två gula brevlådor.
1 av 2
Millan, som själv fått hjälp genom Svenska Kyrkan, hjälper andra. Foto: Sveriges Radio/Maria Loewen.
Mamma och dotter utanför en matbutik.
2 av 2
Jenny och Linnéa Torstensson handlar mat till fattiga familjer. Foto: Maria Loewen/Sveriges Radio.

Stort engagemang för behövande i Falkenberg

"Folk förstår inte riktigt att man kanske inte har mat på bordet "
3:17 min

Många lördagskunder passade på att handla lite extra när diakonin i Falkenberg samlade in matvaror till behövande familjer utanför en matbutik.

– Jag har tappat räkningen på kassarna, men vi har fyllt fyra bilar hittills, säger diakonen Anki Lidén.

Många familjer har svårt att få ihop ekonomin när julen närmar sig. Framför allt är det ensamstående föräldrar som har det tufft. Därför uppmanar diakonin i Falkenberg i dag lördagshandlare att köpa några extra varor till de som behöver.

 – Vi har gjort en överenskommelse med affärsinnehavaren att vi får stå här under ett projekt som kallas Handla till andra, som Svenska kyrkan i Falkenberg har tagit initiativ till, berättar Anki.

Kunder på väg in i butiken får en lapp med exempel på varor att bira med. Det kan vara tandkräm, tvättmedel, hygienartiklar eller pasta.

– Sedan kommer vi dela upp det rättvist mellan alla de ensamstående och fattiga familjer vi har kontakt med.

Millan Lindqvist vet hur det är att inte ha råd med mat och julklappar till barnen och nu hjälper hon till med insamlingen.

– Det började med att jag själv behövde hjälp och är fortfarande i behov av hjälp. Det gör att jag vill hjälpa andra och nå ut med att det inte är lätt att vara ensamstående, sjukskriven eller arbetslös. Man får inte ihop ekonomin.

Folk förstår inte riktigt att man kanske inte har mat på bordet alltid.

Den hjälp Millan har fått har betytt jättemycket för henne.

– Nu inför jul kan jag få hjälp så att jag kan köpa julklappar till barnen. Inte mycket, men någon enstaka grej.

Jenny Torstensson och hennes dotter Linnéa ville hjärna hjälpa till och lade ner några extra grejer i varukorgen när de handlade.

– Jag valde tandkräm. Annars kanske man får ont i tänderna och hål. Vi köpte också kex, spagetti och ris, säger Linnéa.

– Det var så enkelt att bara handla lite extra och lämna det på plats. Självklart kan man hjälpa någon får man försöka, säger Jenny.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".