Daniel Sanjay är en av dem som har publicerat en bild på sig själv i luciakrona.
Daniel Sanjay är en av dem som har publicerat en bild på sig själv i luciakrona. Foto: Sveriges Radio.

Daniel: Därför tar jag på mig luciakrona

"Jag tycker det är fruktansvärt"
2:10 min

Daniel Sanjay har själv varit lucia och han tycker det är fruktansvärt att en pojke som lucia får så många hatiska kommentarer.

– Jag la upp en luciabild i går och det bygger på att jag 2012 fick möjlighet att vara lucia själv faktiskt. Så jag som man fick vara lucia, och det tyckte jag var fantastiskt, säger Daniel Sanjay.

Åhléns reklambild på en pojke i luciakrona väckte många reaktioner på sociala medier, bland annat många hatiska kommentarer – och en massiv motreaktion. Efter hatet valde Åhléns att ta bort reklambilden. 

Daniel Sanjay är en av dem som har publicerat en bild under #jagärlucia – en reaktion mot hatet.

– Precis som så många andra följer jag sociala medier och följde bilden från varuhuset och läste texter som inte passar in någonstans i vårt samhälle, säger Daniel Sanjay.

Jag reagerar på att man sitter och skriver något hatiskt och förnedrande och tänker inte på att det når ut och att någon läser det som inte ska läsa det.

– Man ska 2016 kunna ha ett barn på första sidan på en reklamsida utan att det ska komma hatiska inlägg. 

Vad säger du om det som hänt, allt från de rasistiska påhoppen till att varuhuset plockar bort reklambilden? 

– Jag tycker det är fruktansvärt. 

På sitt eget Facebook-inlägg, där han själv poserar som lucia, har han fått både positiva och negativa kommentarer. 

– Jag kan se rädsla bakom några kommentarer. En person skriver "Lucia har minsann inte penis och skägg" - och självklart är det inte så historiskt. Men egentligen handlar det om att Lucia bär ljuset och gör det ljusare och finare för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".