Stefan Pettersson tycker inte att Åhléns borde ha publicerat en bild på pojken i luciakrona.
Stefan Pettersson tycker inte att Åhléns borde ha publicerat en bild på pojken i luciakrona. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Stefan: Åhléns borde inte ha publicerat bilden

"Provocerar ganska mycket"
2:32 min

Samtidigt som många tar avstånd från hatet mot bilden av en mörkhyad pojke i luciakrona finns kritiker. Stefan tycker det är Åhléns eget fel.

Stefan Pettersson tycker inte att Åhléns skulle ha publicerat bilden.

– Det är just när man använder ett barn här, och de vet ju om att det blir reaktioner, säger han.

Bilden på pojken i luciakrona möttes av hatiska kommentarer – och en massiv motreaktion. Under #jagärlucia har bland annat ministern Alice Bah Kuhnke tagit avstånd från rasistiska kommentarer.

– Bilden spreds också till väldigt många rasistiska forum vars värderingar vi inte delar. Och då ville pojkens familj att bilden skulle plockas ner. Det önskemålet har vi så klart tillgodosett, säger Lina Söderqvist marknadschef på Åhléns till Ekot.

Läs mer: Åhléns tar bort Luciabild efter hat på nätet

Men Stefan Pettersson tycker att företaget borde ha förstått att bilden skulle kritiseras.

– Jag  har ju min bild av lucia, då har man ju varit vit och ljus. Man har ju börjat ändra lite färg och det tar väl inte så många illa vid sig av. Men sen blir hon pojke helt plötsligt.

Stefan Pettersson tycker att företaget provocerar regelbundet med alltifrån kritiken av smala modeller till borttagande av pojk- och flickavdelningen.

– Även det där med slöjan, det där heltäckande. De provocerar ju fram lite. Det är lite deras marknadsföring, säger han.

– Jag tror att det är många som blir oroliga. Hela världen är lite orolig, även i Sverige. Det ändrar sig ganska fort. Man ser förändringar i vissa delar av samhället, att det går så fort och att det provoceras fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".