Hönor på väg ut från ett hönshus. Foto: Ulla Öhman/SR
Arkivbild. Foto: Ulla Öhman/SR

Jordbruksverket: Var uppmärksam på döda fåglar

"Vi håller tummarna så hårt vi kan att vi slipper det"
2:27 min

Från Jordbruksverket säger man att om man hittar flera döda fåglar så ska man kontakta sin veterinär.

Katharina Gielen på Jordbruksverket säger att det är skyddsnivå 2 som gäller i hela landet och efter fyndet av fågelinfluensa hos döda vilda fåglar i Malmö så vill man påminna om att smittan finns just nu.

Två skrattmåsar och en kråka som hittats döda i Malmö bar på fågelinfluensan H5N8.

Jordbruksverket ska uppdatera sin information under dagen eftersom många hört av sig och frågat om vad som gäller. Det säger Katarina Gielen som är gruppchef i Jordbruksverkets krisorganisationen.

Att fågelinfluensan nu hittats bland döda vilda fåglar i Malmö, bekräftar hypotesen att viruset är ganska spritt, just bland de vilda fåglarna, det säger Viveca Eriksson.

Om man hittar onormalt döda vilda fåglar så ska man höra av sig till SVA, Statens Veterinärmedicinska anstalt för att få veta om de vill ha in fåglarna för obduktion.

– Om man själv äger hobbyfåglar så ska man undvika att beblanda sig med vilda fåglar och vara noga med sin hygien när man går in till sin besättning, säger Viveca Eriksson.

När kommer det att konstateras fågelinfluensa i Halland?

Risken för det är väl ganska stor, men vi håller tummarna så hårt vi kan att vi slipper det. Det kräver ganska mycket jobb och drabbar ekonomiskt mycket hårt om det är en stor producent som får in detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".