Familjen är i akut behov av bostad och har lagt upp en Blocketannons.
1 av 2
Familjen är i akut behov av bostad och har lagt upp en Blocketannons. Foto: Privat/Skärmdump.
Blocketannons, desperat familj söker hjälp
2 av 2
Familjen söker efter boende på nätet. Foto: Skärmdump.

Desperat jakt på bostad: Familjen kan splittras

"Multihandikappad son som kräver mycket vård"
3:24 min

Amanda och Oscar har en multihandikappad son som behöver vård dygnet runt. Får de ingen bostad kan familjen tvingas splittras.

I en annons på Blocket söker Amanda Käll, 20, och Oscar Back, 24, efter boende i Oskarström utanför Halmstad. De har tre barn, varav den yngsta sonen på ett och ett halvt år har flera missbildningar på organ sedan födseln och därför har opererats många gånger och fler operationer väntar.

"Vi har bott månad efter månad på sjukhus ända sedan han föddes. Han kräver tillsyn dygnet runt vilket gör att vi har personal nattetid sju dagar i veckan. Vi behöver därför minst 3 rum och kök," skriver familjen i annonsen.

– Vi har en multihandikappad son som kräver mycket vård, och vi har ett andrahandskontrakt som löper ut den första februari, säger Oscar Back. 

Anledningen till att familjen nu desperat söker efter boende är ett missförstånd gällande det andrahandskontrakt familjen i dag har, eftersom de inte får bo kvar där ett år till som tidigare sagts.

– Vi blev lovade två år. Men nu så står vi här, säger Oscar Back.

Sonen Nikoliaz behöver vård dygnet runt. Han har en sond i näsan som behöver spolas hela tiden, och familjen har avlösarservice sju dagar i veckan.

– Det krävs mycket material och planering, säger Amanda Käll om sonens behov. 

– Det började när Nikoliaz föddes. Vi var inte helt beredda på det behovet han skulle ha. Vi bodde på sjukhus länge, och sen när vi kom tillbaka insåg vi att en tvåa inte var tillräckligt stor, speciellt inte när vi har natthjälp, säger Oscar Back.

Vad händer om ni inte får tag på bostad? 

– Den tanken vill man knappt ha i huvudet, säger Amanda Käll. 

– I värsta fall får vi väl splittra familjen, säger Oscar Back. 

Då kan HFAB ge förtur i bostadskön

  • Vid allvarlig hotbild eller våld i nära relationer
  • Vid varaktiga funktionshinder - vid svårigheter att ta sig in och ut i lägenhet, eller svårigheter att sköta sin personliga hygien
  • Vid näringslivsförtur 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".