Stafsinges första livbåt från 1906 hette Anna Wallenberg och var en roddbåt.
1 av 3
Stafsinges första livbåt från 1906 hette Anna Wallenberg och var en roddbåt. Foto: Sjöräddningssällskapet.
Sjöräddningssällskapet
2 av 3
Sjöräddningssällskapet Foto: Andreas Svensson/Sveriges radio
Kent Söderström, Leif Qvarford, Tommy Nilsson är engagerade i Sjöräddningssällskapet Falkenberg
3 av 3
Kent Söderström, Leif Qvarford, Tommy Nilsson är engagerade i Sjöräddningssällskapet Falkenberg Foto: Andreas Svensson/Sveriges radio

Stafsinge hade första Sjöräddningen för 110 år sen

"I år har vi tack och lov haft det ganska lugnt"
2:52 min

Nästa år firar Sjöräddningssällskapet 110 år. Men det borde kanske firats  i år. I alla fall i Stafsinge där första stationen öppnade redan 1906.

Stafsinges första livbåt från 1906 hette Anna Wallenberg och var en roddbåt. Mycket har hänt sedan dess.

– Det var en roddlivbåt med åtta par åror och den betjänades av fiskarbönderna ute i Stafsinge. De tog sig ut genom bränningar och elände på den tiden, säger Leif Qvarford från Sjöräddningssällskapet i Falkenberg.

Av den ursprungliga stationen i Stafsinge finns bara huset kvar. Sjöräddningens närmaste verksamhet finns numera i Falkenbergs hamn. Skillnaden är påtaglig mot dagens moderna sjöräddningsbåtar med varma hytter, starka motorer och slagtåliga skrov.

– Det här är en mycket sjövärdig båt. Man känner sig inte ens osäker eller otrygg i båten ens i hårt väder mitt i natten med dimma, säger Tommy Nilsson från Sjöräddningssällskapet i Falkenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".