arbetsförmedlingen Peter Nofors, splitbild
Peter Nofors är arbetsmarknadsanalytiker och ser en ljus framtid för arbetsmarknaden i Halland. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Här finns de halländska jobben 2017

"Arbetslösheten i Halland är mycket låg"
2:35 min

Det ser bra ut för arbetsmarknaden i Halland, det skriver Arbetsförmedlingen i sin prognos inför 2017 i ett pressmeddelande.

Halländska arbetsgivare ser ljust på framtiden. Enligt en undersökning som Arbetsförmedlingen har gjort, där över 400 arbetsgivare har intervjuats, är efterfrågan i näringslivet hög och fler säger att de vill anställa.

– Vi spår en mycket positiv arbetsmarknad här, med många kommande jobb, säger Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker i Halland. 

För Halland bedöms sysselsättningen öka med cirka 1 400 personer, vilket motsvarar en procent, under 2017. Efterfrågan förväntas vara störst inom hotell- och restaurangbranschen, transport samt personliga och kulturella tjänster. 

– Arbetslösheten i Halland är mycket låg, bland de fyra, fem lägsta i landet. Den är för hög fortfarande, men lägre jämfört med resterande delar av Sverige, säger Peter Nofors. 

Kungsbacka har lägst arbetslöshet i Halland, med ungefär tre procent. I Hylte och Halmstad är arbetslösheten högre. 

– Det är tragiskt och det ger en dålig signal, men samtidigt har vi en stor omsättning på arbeten i Halmstad, säger Peter Nofors, som tror att det är en kortvarig arbetslöshet i Halmstad. 

Hallands arbetsmarknad är jämförelsevis stabil beroende på ett starkt näringsliv och en varierande arbetsmarknad med skiftande privat tjänstesektor. Att Halland ligger nära Göteborg gör att länet har bland den lägsta arbetslösheten i hela Sverige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".