Övertandläkaren Per Carlsson mäter käkrörelserna på veksamhetschefen Monica Palmö med hjälp av en ansiktsbåge. Foto: Sarah Rätzer / Sveriges Radio
Socialstyrelsens rekommendation har varit att tandläkare ska arbeta med bara armar. Foto: Sarah Rätzer/Sveriges Radio.

Dom öppnar för engångsärmar på tandläkare

"Därför bestämde vi oss att inte överklaga"
1:24 min

Karolinska Institutet överklagar inte den dom i Stockholms tingsrätt som slår fast att tandläkare kan arbeta med löstagbara ärmar.

Karolinska Institutet säger själva att de inte kan bevisa att de löstagbara ärmarna är mindre hygieniska än kortärmat.

– Vi ser inte att vi har något ytterligare evidens att komma med i detta. Därför överklagar vi inte, säger Mats Trulsson, prefekt vid avdelningen för odontologi vid Karolinska Institutet.

Läs mer: Regler för att hindra smittorisk var diskriminerande 

I går var sista dagen för Karolinska Institutet att överklaga domen där Stockholms tingsrätt gick på Diskrimineringsombudsmannens linje.

De ska nu se över sina rutiner.

De flesta landsting och regioner säger i dag nej till tandläkare som av religiösa skäl inte vill visa armarna.

Läs mer: Hanan nekas tandläkarjobb – kräver kortärmat 

Kalmar landsting har valt att använda så kallade löstagbara ärmar. Ärmarna är gjorda av plastmaterial och byts mellan varje patient man har hand om.

Tingsrätten i Stockholm slog fast att just Kalmars lösning, som även används i Storbritannien, tekniskt sett innebär att man bär en kortärmad tröja – och helt enkelt knäpper på de löstagbara ärmarna.

Eftersom Karolinska Institutet valt att inte överklaga domen behöver nu Socialstyrelsen se över sina smittskyddsregler.

Regionerna följer i sin tur Socialstyrelsen rekommendationer.

Frågan har i och med domen i Stockholm satts på sin spets. Det vi kan läsa i den är att vi behöver skaffa oss mer kunskap om det är lika säkert att använda plast på underarmarna som att inte ha det. Det måste vi utreda först.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".