casandra, sophia julmat, splitbild
Casandra Hallberg och Sophia Anderberg ser att julmaten är en stress för många ungdomar. Foto: Sveriges Radio.

Julmat stress för unga: Sätter upp förbud

"Det är synd att maten blir en stress"
2:00 min

I juletider kan maten bli en stress för många. Casandra Hallberg och Sophia Anderberg ser att många unga inte vill äta fett och kolhydrater.

– Fett och kolhydrater är man mest rädd för, märker vi. Och det är inte bara under julen, utan det är under hela året. Delar som är primär i vår kost är man rädd för. Är man rädd under resten av året blir man extra rädd under julen, säger Casandra Hallberg.

Tillsammans med Sophia Anderberg driver hon företaget I am proud, där de jobbar förebyggande för att främja ungas psykiska hälsa kopplat till kroppsideal, vilket de gör framför allt via Instagram och föreläsningar. 

– Jag tänker att allt med måtta är en bra tanke att ha i huvudet. Jag kan äta den här bullen, men jag måste inte äta 48 bullar.

När man själv sätter upp ett förbud blir det väldigt hetsigt. Släpper man förbuden gör man sig själv en tjänst. Det blir lite enklare för en själv att njuta.

– Det finns så mycket att tycka om kring julen, och det är så synd att maten blir en stress istället för något som är en del av en mycket fin högtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".