Lisa Olsson, sektionschef vid arbetsförmedlingen i Halmstad.
Lisa Olsson berättar om diskrimineringen bland arbetssökande. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Nyanlända sållas bort utifrån sitt namn

"Strukturell rasism ett stort problem"
1:44 min

Arbetssökande med icke-svenska namn sållas bort på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen i Halmstad vill därför ha anonyma jobbansökningar.

– Tittar man på arbetsmarknaden som helhet är den strukturella rasismen ett stort hinder och problem, säger Lisa Olsson, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Halmstad med ansvar för etableringsenheten.

Rapporter visar att om en CV kommer in som har ett namn som inte är svenskt så värderas meriterna sämre. 

– Man sorteras bort lite schablonmässigt. Det gör att nyanlända inte får möjlighet till arbete på sin kvalificeringsnivå som svenskfödda får, säger Lisa Olsson, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Halmstad.

Arbetsförmedlingens senaste prognos bekräftar bilden av att människor födda utanför Sverige har svårt att komma in i arbetsmarknaden. Enligt en ny prognos som släpptes i veckan ökar arbetslösheten i gruppen utrikesfödda.

Lisa Olsson säger att det finns rapporter som visar att arbetssökande sållas bort utifrån sitt namn. Hon berättar också att det finns signaler om att det även händer i Halland. Det kan ske både medvetet men också omedvetet. 

– Jag tänker att det nog framförallt sker omedvetet utifrån att man inte kan relatera till det namnet, man kan inte relatera till den arbetsökande på en personlig nivå om namnet är annorlunda, säger Lisa Olsson.

Ett sätt att komma åt problemet är att anonymisera jobbansökningar, något som redan börjats göra för arbetsgivare som utan att logga in på Arbetsförmedlingens hemsida söker efter arbetskraft.

– Vill man som arbetsgivare kunna rekrytera utan att diskriminera så är anonymisering ett bra sätt, säger Lisa Olsson. 

Vad tänker ni om att sållning utifrån namn ändå sker?

– För individen är det tragiskt. Men också för arbetsmarknaden eftersom personer med hög kompetens inte kommer in på en arbetsmarknaden där vi ändå har en brist på folk, säger Lisa Olsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".