Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stök på Vallåsskolan kan kosta kommunen 750 000

Uppdaterat fredag 9 december 2016 kl 15.12
Publicerat fredag 9 december 2016 kl 10.34
"Högljutt, och dålig arbetsro"
1:30 min
vallåsskolan
Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Skolinspektionen hotar nu Halmstads kommun med vite på 750 000 kronor om inte elevernas studiero förbättras.

Halmstads kommun har inte gjort något åt alla de brister som pekats ut i studieron vid Vallåsskolans högstadium. Skolinspektionen hotar nu därför med vite på 750 000 kronor för att kommunen ska åtgärda bristerna.

Elever i årskurs 7-9 har berättat att en fjärdedel av en skoldag kan gå förlorad på grund av att elever kommer för sent, pratar om annat, använder mobiltelefoner eller rör sig runt i klassrummet. 

– Ganska högljutt, det är dålig arbetsro, tycker jag, säger eleven Anders Simonsson och Sebastian Jönsson Slättsjö håller med.

Stöket gör att eleverna måste göra mer skolarbete hemma och kanske klarar de högre betygen.

– De håller på med mobiler och sånt och stör andra som vill jobba. Det är jobbigt, för man vill inte behöva göra allt hemma, säger Anders Simonsson. 

När Skolinspektionen besökte skolan var det bara hälften av lektionerna som hade tillräcklig studiero.

– Lärarna säger till alla att vara tysta, och så är det tyst i typ fem minuter, men sen börjar alla prata igen, säger Sebastian Jönsson Slättsjö. 

– Eleverna börjar käfta emot lärarna. Det blir aldrig lugn och ro, tillägger Anders. 

Vad tror ni behöver hända? 

– Det är för stora klasser, säger Anders. 

– Fler lärare, eller någon till lärare som kan hålla koll. För ofta är det så att när en lärare hjälper en elev börjar de andra prata, säger Sebastian.

En del av bristerna som pekades ut i våras är åtgärdade men inte alla.

Skolinspektionen ser allvarligt på situationen och kräver att Halmstads kommun omedelbart åtgärdar bristerna och senast den 18 april 2017 redovisar sina insatser till myndigheten.

Rektor Björn Lokind säger till P4 Halland att han räknar med att det inte blir något vite utan att man är klara med åtgärdsarbetet innan tiden går ut.

– Vi har ett pågående arbete utifrån tillsynen i februari och vi kommer att fortsätta med det.

Mycket av problemen handlar enligt Björn Lokind om ledarskap i klassrummet.

– Problemet är att det varierar för mycket från ett klassrum till ett annat och det handlar mycket ledarskapet i klassrummet. Man är olika skicklig på att hantera elever och lägga upp en undervisning som skapar studiero.

Nu arbetar man med att kollegorna handleder varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".