Deromesågen i Veddige. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio
Deromesågen i Veddige. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio

Man frias för dödsolyckan i Kinnared

Åklagaren: Jag kommer inte överklaga
1:36 min

Mannen som stod åtalad för vållande till annans död efter en dödsolycka med en hjullastare i början på 2015 frias nu av Halmstads tingsrätt.

– Jag kan konstatera att tingsrätten inte gjort samma bedömning som jag gjorde då jag åtalade ärendet, säger kammaråklagare Maria Johansson till P4 Halland.

Olyckan inträffade på Deromesågen i Kinnared när en man i 65-årsåldern som jobbade på ett lokalt elektrikerföretag tillsammans med sin son skulle reparera en kompressor på platsen.

När mannen skulle lasta in sina verktyg körde en hjullastare på mannen som skadades så svårt att han avled.

Åklagaren menade att föraren lastade skopan med så mycket spillvirke att sikten framåt begränsats och att han av oaktsamhet orsakat mannens död.

– Jag menade snarare att hjullastarens förare snarare var oaktsam då han inte hade tillräcklig uppmärksamhet framåt och på det sätt han kom att lasta spillvirke på hjullastarens skopa och att han därigenom orsakade målsägarens död, säger kammaråklagare Maria Johansson.

Men nu friar tingsrätten föraren och advokat Otto Hallgren som representerar den döda mannens anhöriga säger att deras skadeståndstalan nu faller.

– För det första är det ju åklagaren som för skuldfrågan och sedan är det ju så att målsägarna, som jag företräder, vilar sin skadeståndstalan på skuldfrågan. Så i och med att tingsrätten kommit fram till att den åtalade inte gjort sig skyldig till det brottet så faller ju också skadeståndstalan, säger Otto Hallgren till P4 Halland.

Tingsrätten konstaterar att det inte har funnits några rimliga ytterligare åtgärder för föraren av hjullastaren att vidta i sitt arbete för att undvika olyckan.

– Och man menar också från tingsrättens sida att han inte hade anledning att ta i beräkning att målsägaren skulle befinna sig invid transportleden, säger Maria Johansson.

Lena Ardhe som försvarat den åtalade mannen säger till P4 Halland att hon är nöjd över domslutet.  

Kammaråklagare Maria Johansson säger till P4 Halland att hon inte kommer att överklaga frikännandet i Halmstad tingsrätt.

– Jag tycker att det är tillräckligt med en domstolsprövning i den här typen av ärenden. Att bedöma straffbar oaktsamhet i sådana här fall är svåra bedömningar och nu har tingsrätten gjort sin bedömning och den accepterar jag, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".