Guitta Atallah Hajj
Guitta Atallah Hajj. Foto: Sveriges Radio.

"Extra kompetens att komma från annat land"

"Varför ska man gömma den kompetensen man har?"
1:08 min

Nyanlända sållas bort utifrån sitt namn när de söker jobb. Men Guitta Atallah Hajj känner inte igen den problematiken.

– Jag som har varit med i 30 år ser en jättestor positiv förändring. Bara för några år sedan kunde man knappt gå in på en bank och träffa någon som pratar arabiska eller albanska – men nu finns det gott om dem, överallt! säger Guitta Atallah Hajj, som är integrationssamordnare vid Länsstyrelsen i Hallands län. 

Arbetsförmedlingens prognos visar att människor födda utanför Sverige har svårt att komma in i arbetsmarknaden. Lisa Olsson, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Halmstad, säger att det finns rapporter som visar att arbetssökande sållas bort utifrån sitt namn.

Hur ska man jobba för att arbetssökande med icke-svenska namn inte ska sållas bort? 

– Om de sållas bort för att de har ett utländskt efternamn, så kommer man ändå på en anställningsintervju. Jag tror det är attityden man måste jobba med, inte att göra ansökningarna anonyma. 

Läs mer: Nyanlända sållas bort utifrån sitt namn

– Det är många gånger en extra kompetens att man kommer från ett annat land, så varför ska man gömma den kompetensen du har?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".