1 av 3
Andreas Claesson är forskare vid Karolinska institutet och har varit med testat använda drönare för att hjälpa livräddarna i Tylösand att rädda människor från att drunkna.
2 av 3
Andreas Claesson är forskare vid Karolinska institutet och har varit med testat använda drönare för att hjälpa livräddarna i Tylösand att rädda människor från att drunkna. Foto: Svenska HLR-rådet.
Tylösands livräddare är först ut i landet att ta hjälp av en drönare.
3 av 3
En drönare - och en man filmad ovanifrån i havet Foto: Sveriges Radio/Pehr Dahlbom

Undantag i drönarregler - ljusning för livräddningen

"Får nu möjlighet att förhindra död"
2:15 min

Nya riktlinjer gör att företag som arbetar med drönare med kameror på, vädrar morgonluft.

Det är Datainspektionen som i nya riktlinjer till landets länsstyrelser föreslår undantag för vissa områden där kameraförsedda drönare används.

Det glädjer Andreas Claesson, som forskar vid Karolinska Institutet på att använda drönare för att hjälpa livräddarna i Tylösand att rädda människor från att drunkna.

– Tack vare tillägget som Datainspektionen gör så får vi nu möjlighet att förhindra död. Vi skulle kunna använda våra drönare för att inom de första minuterna titta ner från luften och hitta människor innan räddningstjänst och ambulans kommer fram, säger Andreas Claesson.

Nyligen slog en dom i Högsta förvaltningsdomstolen fast att kameraförsedda drönare ska ha tillstånd från länsstyrelsen enligt kameraövervakningslagen, eftersom kameran kan användas för personövervakning.

Domen upprörde flera företag och organisationer som använder sig av drönare med kameror på. Vissa menade att domen riskerade att döda en hel bransch.

Men i nya riktlinjer som Datainspektionen har skickat till landets länsstyrelser ges plats för undantag. Bland annat föreslås de ge tillstånd för att söka efter försvunna personer och viss övningsverksamhet, som exempelvis övning av räddningsverksamhet.

Till sommaren 2017 hoppas Andreas Claesson få låta drönare hjälpa livräddarna i Tylösand att rädda människor från att drunkna. Vid drunkningsolyckor är det viktigt snabbt hitta den nödställde och där är tekniken överlägsen människan.

Finns det inte en risk med att flyga drönare på Tylösand att man kränker människors integritet?

– Jo det finns det definitivt och det måste vi beakta, säger han.

Men vid en skarp incident tror jag att alla har förståelse för att vi skulle behöva använda den här typen av teknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".