Kustbevakningens sjöövervakningsflyg
Kustbevakningens sjöövervakningsflyg. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Utsläpp vid Getterön

Vid lunchtid på söndagen upptäcktes ett utsläpp vid Getterön i Varberg.

Räddningstjänsten i Halmstad har begärt hjälp av kustbevakningens flyg för att få reda på omfattningen av utsläppet i vattnet vid naturreservatet Getterön.

Kustbevakningen har skickat upp ett flygplan från Skavsta för att få en bättre vy över utsläppet,

Räddningstjänsten säger till SVT Nyheter Halland att det inte är olja eller diesel, men att de misstänker att det kommer från reningsverket i Varberg.

– Vi misstänker att det kommer från Himleån eller från någon av Vivabs pumpstationer i området. Vi tror inte att det är något farligt, säger insatschefen Jonas Mårtensson på räddningstjänsten Väst, till P4 Halland.

Enligt larmet ska det vara "något brunt i vattnet i flera 100 meter."

– Vi inväntar besked från Vivab som skulle kolla om utsläppet kommer från deras pumpstationer, säger han. Vattnet stod högt i Himleån här om dagen och det kan ha med det att göra.

– Vi tyckte inte det behövdes, men Kustbevakningen ville ändå skicka ett flyg till området. Enda anledningen till det är att de inte hade någon båt ledig i området, säger Jonas Mårtensson.

Enligt Jesper Bäckstedt på Kustbevakningens ledningscentral sydväst, så kommer flyget starta från Skavsta klockan 15 på söndagseftermiddagen.

– Det lyfter då och beräknas vara vid Varberg vid 16:00, säger han.

På söndagskvällen meddelade Kustbevakningen att de med sin radar inte kunde se någon mineralolja i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".