Lastbilarna blir fler när Södra Cell satsar på Värö
Foto: Samira Othman/Sveriges Radio

Värö bruk utses till sämsta bygget 2016

Redaktionschefen: Signaler att det inte stod rätt till
0:54 min

Byggnadsarbetaren har utsett Södra Cell Värö till sämsta bygget 2016: En rörmontör dog och en arbetare fick armen avklämd.

I början av juni dog en man på Södra Cell när han fick ett flera hundra kilo tungt rör över sig.

Läs mer: Man död i olycka på Södra

Enligt Byggnadsarbetaren kom inte olyckan som någon överraskning för de som arbetade där.

Tidningen skriver att ett område kallades "Killing Fields" redan före dödsolyckan av såväl skyddsombud som arbetare.

En vecka efter dödsolyckan skedde ytterligare en allvarlig olycka när en arbetare föll sex meter.

Byggnadsarbetaren tar upp flera olyckor som skett under året, bland annat i februari då en person fick sin arm avklämd i en olycka när ett transporttåg körde på en bomlift.

Läs mer: Ännu en olycka på Södra cell

– Ändå är det ett under att det inte hänt mer. Jag har i stort sett dagligen sett folk som balanserar på höga höjder på ett livsfarligt sätt. Folk har klättrat omkring på 25 meters höjd utan linor, säger en anonym byggnadsarbetare som Byggnadsarbetaren talat med.

Årets sämsta bygge är en utnämning av Byggnadsarbetarens redaktion.

Den baseras på deras bevakning tillsammans med en rundringning till bland andra Byggnads regioner och Arbetsmiljöverket. Arbetsplatsen beskrivs av tidningen som stressig, skräpig och kaotisk med förbjudna lyftredskap och obehöriga ställningsbyggare. 

– Det som väckte vår uppmärksamhet är att det skedde en dödsolycka, och att man hade ett fall i anslutning till dödsolyckan och en allvarlig skada under samma månad. Vi fick signaler utifrån om att något inte stod rätt till där, säger Johan Sjöholm, som är redaktionschef på Byggnadsarbetaren.

Utbyggnaden av Södra Cell Värö har pågått mellan 2014 och 2016. Enligt Byggnadsarbetaren har det som mest arbetat 3200 personer på företaget där det annars arbetar 350 personer.

– Har man så mycket folk och nationaliteter på samma ställe gäller det att ha järnkoll på samordningen, och det har man inte haft alla gånger, säger arbetsmiljöinspektör Håkan Asterhall till Byggnadsarbetaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".