Anny Berglin sitter framför en bärbar dator.
Anny Berglin har tagit ett steg tillbaka efter hat och hot i kommentarer på nätet. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.
Näthat

Anny tröttnade på näthatet – slutade skriva

"Hade inte ens knullat dig efter 10 år på kåken"
2:02 min

Anny Berglin har varit en flitig debattör bland annat när det gäller antirasism och feminism, men sedan en tid tillbaka skriver hon knappt alls.

Anny Berglin från Varberg var med och startade sajten "Inte rasist, men...", som granskar partiet Sverigedemokraterna. 2014 lämnade hon sajten men fortsatte att skriva insändare på sin blogg om ämnen som engagerar henne.

Den senaste tiden har det varit glest med inlägg på bloggen och det var länge sedan hon skrev insändare.

– Till slut blir det väldigt tröttsamt att veta att vad jag än skriver så är det någon som kommer skriva något som jag kommer att ta illa upp av, säger Anny Berglin.

Hon valde att fokusera på andra saker ett tag och låta skrivandet vila för en tid. Och hon är inte ensam om att ta ett steg tillbaka.

– Jag känner otroligt många som har lagt ner helt och hållet när det gäller att skriva saker. De orkar inte, säger Anny Berglin.

De personer som Anny Berglin vet har lagt ner skrivandet har en sak gemensamt, nämligen att de är kvinnor.

Hatet som riktas mot oss (kvinnor) ser ut på ett helt annat sätt. Det är sexualiserat, privat och personligt.

– Det är inte så mycket "jag ska döda dig", utan det är mer saker som letar sig in under huden på en, säger Anny Berglin.

Anny Berglin är övertygad om att hon kommer att börja publicera texter igen och göra sin röst hörd, men hon ser stora risker med att hatet och hoten på nätet får ett övertag.

– Det har nästan blivit lite av ett skämt att saker är ett hot mot demokratin, men just det här tycker jag faktiskt är ett hot mot demokratin och yttrandefriheten, säger Anny Berglin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".