Maggan och Spenshult, splitbild
Maggan var på plats för att välkomna de asylsökande till Spenshult. Foto: Anton Berglund och Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Maggan var emot – nu välkomnar hon asylboende

"Jag ska vara det ansiktet som de ska känna igen"
2:42 min

Först var Maggan motståndare till asylboendet i Spenshult. Nu är hon en av dem som välkomnar de asylsökande med kaffe och kakor.

Jag vill att jag ska vara det ansiktet som de ska känna igen. Jag kommer köra hit så många tillfällen jag får, kanske två gånger i veckan. Jag vill lära känna dem och hoppas de vill lära känna mig.

Från början var Maggan Gustafsson, som bor nära asylboendet, motståndare till att det gamla sjukhuset i Spenshult skulle bli asylboende. 

– Tänk så kommer de dit och förstör! Men sen tänker jag: men herregud vad tänker jag egentligen? 

Nu vill Maggan istället finnas där för de som flyttar in på asylboendet. 

– Därför vill jag komma med en kanna kaffe, kakor och bullar och bara finnas här för dem, säger Maggan Gustafsson.

Läs mer: Nu öppnar Spenshult – 1,5 år senare än tänkt

Asylboendet i Spenshult kommer kunna ge husrum till över 750 asylsökande och blir därmed ett av Sveriges största. Från början var planen att asylboendet skulle öppnas i maj 2015, men arbetet med att rusta upp det gamla sjukhuset tog längre tid än planerat. Bland annat påverkades bygget av en byggnadsstrejk.

Först den 12 december 2016 kom de första asylsökande till Spenshult, och Maggan var där för att välkomna dem till sitt nya hem. 

– Det är det första intrycket man får när man kommer till en ny plats: Var det någon som brydde sig? 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".