Flera flyktingar bor i tält i Thessaloniki.
1 av 2
Flyktingarna bor i tält. Foto: Privat.
Läkaren Jörgen Hallgren hjälper flyktingar på plats i Thessaloniki. Splitbild.
2 av 2
Läkaren Jörgen Hallgren hjälper flyktingar i Thessaloniki. Foto: Privat.

Han hjälper flyktingar i Grekland

"Det är helt ofattbart hur de klarar detta"
2:36 min

Läkaren Jörgen Hallgren från Halmstad hjälper flyktingar som lever i tält på gatan i Thessaloniki, Grekland.

– Vi har jobbat som volontärer i en liten organisation, där vi har åkt runt i olika flyktingläger. Vi har även hjälpt flyktingar som inte har någonstans att bo, utan bor på gatan. Människor i samhällets absoluta botten har vi kommit väldigt nära. 

Kan du beskriva de första intrycken när ni kom till Thessaloniki förra veckan? 

– Det började med att vi träffade ledaren, som grundat organisationen. Sen träffade vi folk som lever ute i kvarteren och sover utomhus i tält och som behöver sjukvårdshjälp. För mig blev det en väldigt chockerande bild.

Behovet av hjälp är stort, och det som volontärerna gör betyder mycket för flyktingarna. 

Bland de människorna som lever på gatorna, flyktingar från Afghanistan och Pakistan, för dem gör man verkligen skillnad. De har ingen sjukvård alls. Vi hade en ambulans som var utrustad med vårdcentralsläkemedel. Så vi undersökte folk, la om sår och så. 

– Det finns ett stort behov av sjukvård, men också av varma kläder, sovsäckar och att de ska hitta ställen så de kan ta sig inomhus. Det är förfärligt att bo på gatorna, det är minusgrader och vi som bor inomhus tror att vi ska frysa ihjäl. Det är helt ofattbart hur de kan klara detta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".