näthat genrebild, telefon "din jävla idiot" + Anna Kaagaard Kristensen, splitbild
Anna Kaagaard Kristensen är administratör på Facebook och berättar om sina upplevelser av näthat. Foto: Privat och Sveriges Radio.
Näthat

Admin: Håll sidorna fria från mobbning

"Ser till så det inte finns hat eller mobbning"
2:40 min

Anna Kaagaard Kristensen en av många ideella krafter som försöker upprätthålla god ton i kommentarsfälten på Facebook.

Anna Kaagaard Kristensen är administratör för två sidor på Facebook, en feministisk diskussionsgrupp och en köp- och säljgrupp för barnkläder, och lägger ner mycket tid på att moderera kommentarer som kommer in.

– Man tittar att folk följer reglerna, att folk behandlar varandra schysst, se till så det inte finns hat eller mobbning, berättar Anna Kaagaard Kristensen. 

 Vad är det folk blir oense om i kommentarsfältet?

– Ibland är det folk som beter sig väldigt dumt och sprider åsikter som inte är okej. Andra gånger är det dålig kommunikation och att de läser mellan raderna och anklagar varandra för saker man inte skrivit. 

De som kommenterar är olika bra på att hålla sig till reglerna, men Anna ser att de flesta försöker följa dem. Samtidigt ser hon att det finns några som inte alls följer kommenteringsreglerna.

Är det vanligt med näthat eller hot i grupperna du är med i?

– Just i mina grupper är det är mer subtila varianter av näthat, mer åt mobbningshållet. Men regelrätt näthat och hot är inte så vanligt i mina grupper. 

Läs mer: David: Alla män har ett ansvar för näthatet

Har du som administratör blivit hotad eller hatad?

– Jag personligen blir inte utsatt så ofta. Det finns någon enstaka person som tycker de ska berätta att jag är dum i huvudet. 

Det är en majoritet av medelålders män som sysselsätter sig med näthat, menar Urszula Hansson, som är sakkunnig i jämställdhetsfrågor. Detta är något som Anna Kaagaard Kristensen känner igen sig i.

– När jag bloggade, varje gång det kom mordhot eller våldtäktshot var det helt uteslutande män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".