Saif Almansi och Mahmoud Eiz Alrejal
Saif Almansi och Mahmoud Eiz Alrejal. Foto: Anton Berglund/Sveriges Radio.

"Våra vänner i Aleppo väntar bara på att dö"

Saif Almansi: Ingen glädje, inget liv, bara död
1:15 min

Saif Almansi och Mahmoud Eiz Alrejal har vänner som bor kvar i Syrien och de är rädda att de snart får besked att deras vänner skadats eller dödats.

Tusentals människor väntar på att evakueras från stridernas Aleppo i Syrien, där det egentligen skulle vara eldupphör nu, men vapenvilan ska ha brutits.

Samtidigt sitter bland annat Saif Almansi och Mahmoud Eiz Alrejal i Halmstad och väntar oroligt på att få höra något från vänner och släktingar i Aleppo.

De skadar hela staden, de dödar alla som finns där, barn och allt. Det är bara dödsoffer där. Ingen glädje, inget liv, bara död.

Har ni familj eller vänner i Aleppo just nu?

– Vi har många vänner som bor där fortfarande. De väntar bara på sin tid att dö. Sjukhuset är skadat så det finns inget att göra för de som är skadade, säger Saif Almansi.

Hur känns det att ni är här i Sverige och era vänner är kvar i Aleppo? 

– Varje dag läser jag nyheter och tänker att jag kanske ska se min väns eller kusins namn som dött i kriget. Vi bara väntar, säger Mahmoud Eiz Alrejal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".