Milene Svanå, huvudskyddsombud för dietisterna
Milene Svanå, huvudskyddsombud för dietisterna. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio

"Hur långt in i kaklet ska vi gå?"

Diestister oroas för kommande sjukskrivningar
1:06 min

Dietisterna inom Region Halland ber Arbetsmiljöverket om hjälp för att slippa införa samma telefonsvarsystem som vårdcentralerna använder sig av.

Dietisternas skyddsombud säger att systemet, Tele-Q, gör att de få dietister som finns känner sig ännu mer stressade.

De suckar och undrar hur långt in i kaklet ska vi gå? Fyra av tio dietister har varit långtidssjukskrivna de senaste två åren.

Systemet testas av dietisterna sedan oktober och testet ska pågå fram till årsskiftet. Milene Svanå menar att testet lägger en tung börda på de redan hårt belastade dietisterna.

– Därför att om det var ett system som fungerat perfekt från dag ett så hade det inte varit några problem. Men när man är underbemannad och har hög arbetsbelastning samt vikarier som är nya på plats så är det olämpligt att införa ett nytt administrativt system som måste justeras om och som vi upptäckt inte fungerar. Vi tycker till och med att det är fel målgrupp som når fram i samtalen.   

– Jag är rädd för kommande sjukskrivningar. Att de som är friska idag blir utmattade och inte orkar med, säger hon.

Anders Halldén är avdelningschef för dietister, kuratorer och psykologer i Hallands sjukhus. När P4 Halland når honom på onsdagseftermiddagen säger han att kritiken från dietisterna är befogad.

– Det försök vi gör med Tele-Q på det här sättet, har inte gått särskilt bra. Det beror bland annat på att förarbetet och planeringen inte riktigt hanterades på det sättet det skulle göras. Sedan blev utformningen lite anarkistisk, säger han.

Halldén säger också att ledningen haft ett möte under tisdagen där man efter utvärdering beslutat att slutföra försöksperioden som är fram till årsskiftet.

– Det går inte att fortsätta med den här modellen. I fortsättningen gör vi så att dietisternas telefonsamtal kommer tas emot av sekreterare, som kommer sätta upp de samtalen på en så kallad telefonmottagning hos dietisten där dietisten har satt av tid i förväg, säger han. 

På vilket sätt skulle det här underlätta för dietisterna?

– Det innebär att de får planera sina utringningstider till folk som vill ha kontakt med dom, säger han. En telefonrådgivning tar ofta ganska kort tid och det innebär att dietisten på ett enklare sätt kortar en uppföljning med en patient och behöver inte träffa patienten fysiskt.  

Kommer det att lätta deras arbetsbörda? 

– Jag uppfattar att när det gäller det strul som varit kring Tele-Q så kommer det innebära en minskad arbetsbörda, säger han. Men det enda sättet att långsiktigt lösa dietistproblematiken är att vi har tillräckligt antal dietister i Region Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".