1 av 2
Ester Vuori, Johan Ulveson och Leo Hellenius är alla med i årets julkalender i SvT, Selmas Saga. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Ester Vuori, Johan Ulveson och Leo Hellenius är alla med i årets julkalender i SVT, Selmas Saga. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.

Julkalendern anklagas för plagiat

Låtskrivaren: Jag blev jätteförvånad
0:37 min

Vinjetten till årets julkalender i SVT, "Selmas jul", har anmälts till Stim och anklagas för att vara ett plagiat.

Hur lik är musiken? Lyssna och avgör själv.

– Jag fick ganska snabbt ett mess om detta "oj, det var ju din låt", och då fick jag ju gå in och lyssna. Då var det ju väldigt likt faktiskt, säger låtskrivaren Dick Karlsson till P4 Halland.

Dick Karlsson har skrivit musiken till familjeföreställningen "Snödrottningen" på Borås stadsteater, och även lades upp på teaterns Facebook i somras.

Jag blev jätteförvånad. Jag var tvungen att ta fram min låt där och det visade sig att det var exakt samma tonart.

Han vill dock inte anklaga julkalenderns kompositör, utan hänvisar till att upphovsrättsorganisationen Stim ska ta upp fallet.

– Förhoppningsvis är det väl en fantastisk slump. Jag vill ju inte tro att han har snott den. Vi har väl skrivit dem samtidigt ungefär, vad jag förstår, men min slinga var ju ute på nätet väldigt tidigt.

Dick Karlssons tema till "Snödrottningen" gjordes offentlig den 22 juni i form av en trailer på Borås stadsteaterns Facebook-sida.

Kompositören Jonatan Järpehag har skrivit musiken till "Selmas saga". Han håller med om att det är stora likheter mellan låtarna men är tydlig med att han inte misstänker något plagiat från Dick Karlssons sida.  

 – Jag vet bara att jag skapat Selmavinjetten utifrån min egen fantasi. Jag tror inte att Dick och jag har inspirerats varandra, så det är kanske en superosannolik slump, säger Jonatan Järpehag till Kulturnytt.

Vad tror du att Stim kommer fram till?

– Jag tror att de hör att första delen av musiken är extremt lika varandra, där finns det nog ingen tvekan. Men det återstår att se vad Stim säger, avslutar Jonatan Järpehag.

Bägge kompositörerna säger till Kulturnytt att de skrivit sina verk under maj månad, Karlssons musik till "Snödrottningen" blev alltså offentligt via Facebook 22 juni medan Järpehag la upp sin vinjett i en dropbox för teamet bakom julkalendern under juni månad.

Ingen säger sig ha hört den andras musik innan musiken var offentlig.

Hallands Nyheter var först med att rapportera om detta.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".