Silhuetten av en kvinna som står och tittar ut genom ett fönster.
"Jasmin" lever med skyddad identitet. Hon heter egentligen någonting annat. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Fler får skyddad identitet

"Jasmin" om sin rädsla: "Jag ligger död på gatan."
1:57 min

De som har fått skyddad identitet, så kallad sekretessmarkering, har ökat med nästan 60 procent på fem år i det område som Halland räknas till.

En av de som lever med sekretess är "Jasmin", hon berättar att hon måste tänka på att inte röja sin identitet mer eller mindre varje dag.

– Det handlar om små saker som foto i skolan, på jobbet, var du än är, namn, personnummer och adress. Hur ofta ger man inte de uppgifterna?

Jasmin har haft skyddad identitet i flera år. Det var för att hon, som hon säger, ville leva ett liv som hon valde.

– När jag var yngre blev jag bortgift. Sen efter några år så ville jag skilja mig, det ville inte dem. Jag fick väldigt mycket hot, säger "Jasmin". 

Hoten var och är allvarliga, hon är rädd för att de ska ta hennes barn ifrån henne och hon är rädd för att bli dödad.

– Att jag ligger död på gatan medan folk säger hemska saker om mig. 

Död på gatan?
– Man blir lite skammen, fläcken som bara får ligga där. Smuts hamnar på gatan... så tänkte man lite. Jag är inte värd något i deras ögon, bara för att jag inte vill leva med den som de valt att jag ska leva med, säger "Jasmin". 

Hon fick hjälp att börja ett nytt liv någon annanstans med sekretessmarkering, likt flera hundra andra i området, men det finns många svårigheter med att ha skyddad identitet säger "Jasmin", framför allt med sociala medier i dag och ger ett exempel från lucia. 

– Då säger rektorn att på själva luciatåget "ni får fota hur mycket ni vill" trots att vi redan pratat om att man får fota efteråt. Hur löser jag den här situationen så att det blir bra för alla föräldrar, elever och mitt barn?

Alternativet att säga att man har skyddad identitet finns inte.

– Anledningen att man har en sekretess är ju inte för att alla ska veta att man har det. Då är det inte lönt att ha det, säger "Jasmin". 

Fotnot: "Jasmins" röst i ljudinslaget är utbytt mot en annan röst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".