gris
Foto: Johan Bävman/TT

Grisar vid medvetande under slakt - butik ratar slakteriet

Ica Maxi på Flygstaden i Halmstad slutar köpa in kött från slakteriet Ginsten utanför Halmstad som inte bedövat grisar tillräckligt före slakt

Butiken får 70 procent av sitt fläskkött från det här slakteriet, men nu ska de köpa kött från andra leverantörer.

Slakteriet ska ha avblodat grisar utan bedövning under slakt, och djuren sparkade med benen när de hängdes upp, enligt SVT Halland. Det som hänt har uppmärksammats av länsstyrelsen.

Man såg att grisarna sparkade med benen när de hängdes upp.

Före tappningen ska grisarna bedövas med koldioxid, men den anläggningen tycks inte ha fungerat som den ska. Då utfärdades ett akut slaktförbud tills anläggningen var fixad.

Men det finns fler anmärkningar. Sedan i somras har länsstyrelsen fått sju rapporter om brister i djurhanteringen på slakteriet. Företaget har fått några veckor på sig att åtgärda dem. Om inte väntar ett vite på 230 000 kronor per vecka.

– Vi har en bra djurskyddskontroll i Sverige, så att något sådant här händer är verkligen unikt, säger Madeleine Beckman till SVT.

Enligt slakteriet var det en termostat som gått sönder i slaktanläggningen som orsakade att grisarna var vid medvetande vid avblodningen. Slakteriets ledning säger till P4 Halland att felet åtgärdades omedelbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".