graviditetstest, TT-bild
Vårdcentralen trodde kvinnan led av magkatarr, när hon i själva verket var gravid. Foto: Claudio Bresciani / TT

Magkatarr var graviditet – i fjärde månaden

Läkaren trodde att kvinnan led av magkatarr. I själva verket var hon gravid i fjärde månaden. Nu får vårdcentralen kritik från IVO.

Du är förmodligen stressad och lider av magkatarr eller magsår, eller möjligen gluten- eller laktosintolerans. Det fick en kvinna som sökte hjälp hos sin vårdcentral i Halmstad höra.

I själva verket var hon gravid, och det fick hon själv komma fram till genom ett graviditetstest. Ingen läkare utredde ifall en graviditet kunde vara orsaken till kvinnans problem, trots att de borde gjort det när en kvinna i fertil ålder söker hjälp för magproblem.

Nu får vårdcentralen kritik från IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Kvinnan bestämde sig själv för att göra ett graviditestest efter att en vän rått henne till det, och det var positivt. Hon blev chockad, och beskriver hur chocken blev ännu värre när hon fick konstaterat på kvinnokliniken att hon var i fjärde månaden.

Eftersom kvinnan äter en medicin som kan ge fosterskador så beslutade man om abort. Dagen för aborten beskriver kvinnan som den värsta i sitt liv.

IVO tycker att vårdcentralen borde ha utrett en eventuell graviditet när kvinnan sökte för sina problem, och är också kritiska mot att vårdcentralen inte själva utrett det som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".