avföring i plastkassar, hundtass
Hos kvinnan hittades bland annat avföring i plastkassar. Hundens klor var i stort behov av klippning. Foto: Länsstyrelsen.

Drev illegal kennel – trots djurförbud

"Inte lämpad att ta hand om djur"
3:11 min

Länsstyrelsens djurhandläggare slog under onsdagen till mot en misstänkt illegal kennel i Hallands inland.

30 hundar togs omhand hos en kvinna som har djurförbud sedan 2009.

– Vi har fått in en anmälan om att hon trots djurförbudet höll djur, framför allt hundar, säger Madeleine Beckman, länsveterinär.

Det rör sig om tolv vuxna hundar, 17 valpar och en unghund. Enligt länsstyrelsen har kvinnan fött upp hundarna och sålt dem vidare på bland annat Facebook-sidor.

– Djurförbud är ju utfärdade för att personer inte är lämpade att ta hand om djur, säger Madeleine Beckman.

En oanmäld inspektion i höstas visade att det hölls hundar i bur och andra djur inomhus samt att det var väldigt trångt i huset.

Utöver det här så misstänker länsstyrelsen att någon i kvinnans familj ska ha ställt in en bur med flera marsvin och en hamster i en het husvagn, vilket ledde till att några av marsvinen och hamstern dog. Händelsen är ytterligare en anledning till att länsstyrelsen beslutat om omhändertagande av djuren.

Redan i december 2009 beslutade länsstyrelsen i ett annat län att ge kvinnan djurförbud.

– Det är allvarligt att man trots ett djurförbud kan samla på sig djur, säger Madeleine Beckman.

Själv hävdar kvinnan att det är hennes dotter som haft ansvar för och tagit hand om de 30 hundarna, men länsstyrelsen anser sig ha bevisat att det är kvinnan med djurförbudet som var djurhållare till hundarna. Även tre katter och ett marsvin omhändertogs.  

Vad händer nu? 

– Nu är det polisen som rapporterar vad som händer med djuren. De förvaras på ett djurpensionat och vi ska fatta ett beslut om vad som ska hända med djuren, alltså om de ska säljas, överlåtas eller avlivas. 

De kommer nu göra en anmälan om brott mot djurskyddslagen.

Madeleine Beckman skickar även med en liten uppmaning till dom som ska köpa hundvalpar:

– Som valpköpare ska man kolla upp vem som säljer valparna, lite grann kring historiken och vilka rekommendationer man fått och om det är en känd uppfödare man vet någonting om, säger hon.

– Man ska ha det i bakhuvudet - är det här okej? I synnerhet om man tycker det är många hundar och det inte är en registrerad kennel och så, säger Madeleine Beckman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".